728x90 AdSpace

Latest Articles

29 Φεβ 2016

Βάλε τη μάσκα σου να σου πω ποιος είσαι! - Ράινα Μελισσηνού - 29 Φεβ 2016


Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια.
Oscar Wilde


Οι αποκριές θεωρούνται μία αφορμή για να κρύψουμε λίγο τον εαυτό μας και να υποκριθούμε ότι είμαστε, έστω και για λίγες ώρες, κάποιος άλλος. Έτσι τουλάχιστον πιστεύουμε. Όμως και σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει το ακριβώς αντίθετο διότι όπως λέει και ο στίχος «Όσο θάβεις το σποράκι, τόσο βγάνει ανθό». Που σημαίνει ότι ο εαυτός μας είναι εκεί και καραδοκεί, και τελικά η στολή που θα επιλέξουμε για να πάμε σε εκείνο το πάρτι έχει πολλά να πει για το ποιοι πραγματικά είμαστε.

Φυσικά έχουν γίνει και σʾ αυτό το θέμα αντίστοιχες έρευνες που εξετάζουν το πώς αλλάζει  η συμπεριφορά ατόμων όταν είναι μεταμφιεσμένοι. Τη στιγμή που, λοιπόν, φοράς ένα  αποκριάτικο κουστούμι και έχεις για λίγο τη δυνατότητα να «χάσεις» την ταυτότητά σου, και να αποποιηθείς όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που σε έχουν φυλακίσει σ’ αυτό που είσαι κάθε μέρα, τότε έχεις την ευκαιρία να υιοθετήσεις και μια συμπεριφορά που μπορεί να μην ταιριάζει με την καθημερινότητά σου αλλά πάει γάντι στο νέο ρόλο που υποδύεσαι. Ακόμα και αν αυτό που θα επιλέξεις να κάνεις θεωρηθεί ακραίο ή ανήθικο δεν πρέπει να προβληματίζεσαι, γιατί δεν το κάνεις εσύ αλλά ο ρόλος.

Αν κάνει κάποια γυναίκα βόλτα στα μεγάλα πολυκαταστήματα για να βρει μια στολή, πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως όλες οι αμφιέσεις όσο διαφορετικές και αν φαίνονται έχουν μεταξύ τους ένα κοινό: είναι όλες σέξι! Συγκεκριμένα μέτρησα τριάντα περίπου στολές, η πλειονότητα των οποίων είναι άκρως αποκαλυπτικές… Είτε επιλέξεις να ντυθείς Καλόγρια, Καμπαρετζού, Αστυνομικός, Νοσοκόμα, Μάγισσα, Άγγελος ή Διάβολος ακόμα και Κοκκινοσκουφίτσα… οι καλτσοδέτες και το προκλητικό ντύσιμο είναι must!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ψυχολόγους και τους φίλους μου τους λόγιους το αν θα επιλέξουμε να ντυθούμε καλόγρια ή πόρνη δεν μπορεί να είναι καθόλου τυχαίο. Μπορεί εμείς να θεωρούμε πως διαλέξαμε έναν κόντρα ρόλο για να διασκεδάσουμε, στην πραγματικότητα όμως η στολή φανερώνει μια ανάγκη να εκφραστούμε και να εκδηλωθούμε για κάτι που υπάρχει μέσα μας, αλλά αρνούμαστε να το δούμε.

Τώρα θα αναρωτηθείτε γιατί κάποιοι επιλέγουν να αλλάξουν φύλο εκείνη την τρελή βραδιά της αποκριάς. Μήπως μ’ αυτόν τον τρόπο εκφράζουν κάποια βαθιά κρυμμένη σεξουαλική επιθυμία τους; Δεν είναι απαραίτητο αυτό, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Το πιο συνηθισμένο είναι αυτός που το κάνει να θέλει να πειραματιστεί. Να αναρωτιέται πως θα ήταν η ζωή του και η συμπεριφορά του αν είχε γεννηθεί στο άλλο φύλο.

Όσοι επιλέγουν να ντυθούν κάτι τρομαχτικό θα επιζητούν την προσοχή και θέλουν να ξορκίσουν μ’ αυτόν τον τρόπο κάποιον δικό τους φόβο. Στον αντίποδα όσοι ντύνονται μωρά το κάνουν γιατί έχουν την ανάγκη για λίγη περισσότερη προσοχή και τρυφερότητα αλλά ντρέπονται να το εκφράσουν.

Τι γίνεται, όμως, με όσους αρνούνται να ντυθούν κάτι και εμφανίζονται στα αποκριάτικα πάρτι με τα κανονικά τους ρούχα; Οι έρευνες λένε πως πρόκειται για ανθρώπους που φοβούνται υπερβολικά να βγάλουν κάτι διαφορετικό προς τα έξω και να αφήσουν ελεύθερο τον εαυτό τους να περάσει καλά.

 Όλες αυτές οι αναλύσεις μπορεί να έρχονται φυσικά σε αντίθεση το ζητούμενο του εθίμου που είναι η δυνατότητα να ξεφύγουμε λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να διασκεδάσουμε. Εξάλλου τέτοιες ευκαιρίες δε μας δίνονται συχνά. Βάλε τη στολή σου και εκμεταλλεύσου το!


Ράινα Μελισσηνού

Όταν ήμουν μικρή έγραφα σε χαρτοπετσέτες, αλλά κανείς δεν με διάβαζε. Αργότερα ανακάλυψα πιο αποτελεσματικούς τρόπους και περιπλανήθηκα από περιοδικά, σε εφημερίδες και διαφημιστικές καταχωρήσεις. Έχω γράψει από σενάριο για ταινία μέχρι και διαφήμιση για σκυρόδεμα. Τα τελευταία χρόνια με συναρπάζει το blogging κι εδώ υπόσχομαι να γράφω απλά για την πολυπλοκότητα της ζωής. Έτσι όπως τη ζω καθημερινά μέσα από τα μάτια των παιδιών μου.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top