728x90 AdSpace

Latest Articles

18 Δεκ 2015

Να είσαι ειλικρινής κι όποιος αντέξει - Κατερίνα Μοχράνη - 18 Δεκ 2015


«Θάρρος ή αλήθεια»;

Η σωστή απάντηση είναι πως θέλεις θάρρος για να πεις την αλήθεια!

Δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος τι δύναμη χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι ειλικρινής. Και πρόσεξε! Ειλικρινής όχι μόνο με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Μπορεί να σου ακούγεται παιχνιδάκι το γεγονός πως κάποιος πρέπει να είναι ειλικρινής, αλλά δεν είναι για όλους έτσι. 

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μες στο ψέμα, πιστεύοντας πως έτσι θα πάνε μπροστά. Μέγα λάθος! Όλα κάποια στιγμή βγαίνουν στο φως κι αν τα ʾχεις στηρίξει όλα σ’ ένα ψέμα, θα καταρρεύσουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα κι εσύ θα μείνεις να χαζεύεις τα ψέματά σου που θα προσπαθούν, μάταια, να σωθούν.

Η ειλικρίνεια είναι απʾ τις αρετές εκείνες που λίγοι κατέχουν και ξέρουν να διαχειρίζονται. Εύκολα μπορεί να σε καταστρέψει αλλά και να σʾ εξυψώσει.

«Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο», την έχεις ακούσει αυτή τη φράση; Ταιριάζει στην περίπτωση ενός ειλικρινή.

Δεν είναι κόπος να πεις την αλήθεια, κατόρθωμα είναι. Και κάθε κατόρθωμα ή άθλος -όπως θες πες το- χρειάζεται τρόπο. Προετοιμασία. Όρια. Απαιτεί χρόνο και θυσίες.

Έτσι κι η αλήθεια. Δεν την αποδέχονται όλοι. Δεν τη σηκώνει ο οργανισμός τους. Προτιμούν ν’ ακούσουν το ψέμα κι ας ξέρουν πως είναι ψέμα. «Η αλήθεια πονάει», λένε, και συμφωνώ απόλυτα.

Φαντάσου τώρα να πρέπει να πεις στον άνθρωπο που σε λατρεύει πως θες να χωρίσετε γιατί εσύ είσαι ερωτευμένος μʾ άλλον άνθρωπο!
Θα το πεις; Δε θα το πεις. Και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες.

Σκέφτεσαι πως δε θες να πληγώσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου και, για ν’ αποφύγεις τα προαναφερθέντα, θα πεις απλά μια ψεύτικη και υπερτέλεια δικαιολογία, η οποία -απʾ τη συνήθεια της χρήσης του ψέματος- θα είναι πειστικότατη. 

Αυτό είναι ένα σύνηθες παράδειγμα αποφυγής της αλήθειας. Βολεμένοι άνθρωποι σε μια ζωή γεμάτη πλάνες. Ψέματα στη μαμά όταν ήμασταν μικροί  για να αποφύγουμε την τιμωρία, στους δασκάλους μας για εργασίες που δεν έγιναν, στο ταίρι μας για να το καθησυχάζουμε -αλλά και για να μας αφήνει στην ησυχία μας- ψέματα στους εργοδότες μας, ψέματα ακόμα και σ’ εμάς τους ίδιους.

Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί η αλήθεια είναι δύσπεπτη και πληγώνει τους γύρω μας!

Φοβόμαστε πως στο βωμό της αλήθειας θα θυσιαστούν σχέσεις, άνθρωποι, κόποι χρόνων. Και; Γι’ αυτό είναι η ζωή. Τι προτιμάς δηλαδή; Ένα ψέμα που θα σου φωτίσει τη ζωή για ένα μικρό χρονικό διάστημα ή μια αλήθεια που, παρά τις παράπλευρες απώλειες, θα σε φωτίζει για πάντα;

Ακόμα και στον ίδιο σου τον εαυτό επιβάλλεται να λες την αλήθεια. Μην τον φορτώνεις με ψέματα κι ουτοπίες. Εξαντλείται και μαζί του κι εσύ. Μην τον κοροϊδεύεις γιατί ο εαυτός μας είναι εκείνος που για πάντα θα είναι μαζί μας. Δεν του αξίζει τέτοια συμπεριφορά.

Πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι πώς θα ικανοποιήσεις  τους άλλους κι εστίασε σε σένα. Να είσαι ειλικρινής μʾ όλους και σʾ όποιον αρέσει. Όποιος δεν αντέχει την αλήθεια σου, αντίο!

Θα βρεις αλλού πορτοκαλιές που κάνουν ακριβώς τα ίδια πορτοκάλια με σένα. Ίσως πιο ξινά ή πιο γλυκά αλλά θα είναι πορτοκάλια.

Κάνε την ειλικρίνεια τρόπο ζωής.
Σκέψου το!

Κανόνας ζωής Νο598 απʾ τον πιο πεφωτισμένο άνθρωπο που έχω γνωρίσει: Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη απʾ το ψέμα.
Γι’ αυτό, όλα ή τίποτα κι ο Θεός μαζί μας! 






Κατερίνα Μοχράνη

Κάποτε ρωτήθηκα αν ζω ή υπάρχω κι ακόμα ψάχνω τη σωστή απάντηση. Νηπιαγωγός με κοινωνικές ευαισθησίες. Εθισμένη στην καφεΐνη, στις αμερικανικές σειρές, στις ταινίες και στη μουσική. Αδυνατώ να αντισταθώ σε οποιοδήποτε βιβλίο και στον έρωτα -αν κι ακόμα τον ψάχνω και μάλλον στα λάθος μέρη!-. Αθεράπευτα ρομαντική και λάτρης των λέξεων. Αν θες σε αγαπήσω, φρόντισε να είσαι αντίθετος από μένα. Αν όχι, καλή καρδία!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top