728x90 AdSpace

Latest Articles

5 Μαρ 2016

Spotlight: Η ομάδα που ξεσκέπασε τα όργια της Καθολικής Εκκλησίας - Christos Antonaros - 5 Μαρ 2016


Αν και θα το ήθελα κάποια στιγμή, δε θα αναφερθώ στην αρρώστια της σεξουαλικής παρενόχλησης από ιερείς. Όχι. Θα μιλήσω για μια ομάδα δημοσιογράφων στις αρχές του 1990, οι οποίοι αψήφησαν όλες τις απειλές, την κοινωνική κατακραυγή και τα κατεστημένα, παλεύοντας να φέρουν στην επιφάνεια τη συστηματική κακοποίηση ανηλίκων στην πόλη που ασκούσαν το λειτούργημα -όταν ακόμα θεωρούνταν λειτούργημα- του δημοσιογράφου.


Αυτή η μικρή ομάδα, καθημερινών ανθρώπων, χωρίς τεχνολογία και στήριγμα, αντιμετώπισαν την ισχυρότερη δύναμη της Βοστόνης, την Καθολική Εκκλησία.

Η ομάδα που συνέτασσε την στήλη «Spotlight» για την εφημερίδα «The Boston Globe», αναλάμβαναν υποθέσεις τις οποίες ερευνούσαν από μήνες μέχρι και χρόνια. Τα ονόματα των δημοσιογράφων που αποτελούσαν την ομάδα ήταν Matt Caroll, Sacha Pfeifer, Michael Rezendes και ο αρχισυντάκτης Walter V. Robinson. Μετά από έρευνα τους, βρέθηκαν 102 ιερείς με άδεια για θέματα υγείας, όλοι τους με πολλαπλές κατηγορίες για κακοποίηση ανηλίκου.

Ύστερα, ανακαλύφθηκε πως η Καθολική Εκκλησία έκανε κρυφές συμφωνίες με κατήγορους. Ένα τρανό παράδειγμα είναι τα 400.000 δολάρια που δόθηκαν κάτω από το τραπέζι σε μια οικογένεια, με σκοπό να καλυφτούν οι ακατάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες του Ιερέα John J. Geoghan με τα παιδιά τους.

Από τις αρχές του 1990, και μετά την δημοσίευση του άρθρου, περισσότεροι από 130 άντρες έχουν φέρει στην επιφάνεια άφατες και αισχρές σκηνές των παιδικών τους χρόνων, στις οποίες με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αναφέρουν το πώς ο Ιερέας John J. Geoghan τους κακοποίησε σεξουαλικά. Τα παιδιά που ξεχώριζε ο Geoghan ήταν από φτωχές γειτονιές της πόλης, τα θύματα του αγόρια του αντίστοιχου για την Αμερική δημοτικού σχολείου, ανάμεσά τους και ένα αγόρι τεσσάρων ετών.

Η υπόθεση είχε τεράστια απήχηση γιατί ο πληθυσμός της Βοστόνης εκείνη την εποχή περιείχε πάνω από 80 % πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίοι είδαν μέσα σε μια μέρα το βλέμμα του εκπροσώπου του Θεού, να αγνοεί ηθελημένα επί 30 χρόνια τον πόνο των παιδιών. Επιπρόσθετα, το σκάνδαλο καλύπτονταν από δημόσιες και δικαστικές αρχές, κάτι που έκανε τον πολίτη να αμφισβητήσει την ασφάλεια που του υποσχόταν το κράτος.

Η υπόθεση του νοσηρού Ιερέα δεν σταματούσε εκεί ωστόσο. Η δημοσιογραφική ομάδα ανακάλυψε πως η Καθολική Εκκλησία, επέτρεπε την κακοποίηση ανηλίκων από Ιερείς της για τουλάχιστον τριάντα χρόνια με τον χειρότερο τρόπο: γυρνώντας το βλέμμα αδιάφορα. Οι ιερείς τους οποίους προστάτευσε ο Καρδινάλιος F. Law ήταν το λιγότερο 70.

Εάν  ένας ιερέας κακοποίησε 130 παιδιά, κάντε τα μαθηματικά για τους 70. Το αποτέλεσμα είναι το ελάχιστο πιθανό και μόνο στη Βοστόνη, ενώ από αυτούς μόνο οι 19 αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις.

Μέχρι σήμερα, μετά το σκάνδαλο, έχουν αναφερθεί παγκοσμίως δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις, που εμπλέκουν υψηλόβαθμα και χαμηλόβαθμα μέλη του Καθολικισμού. Ο δικηγόρος Mitchell Garabedian μόνο, έχει κερδίσει 50 υποθέσεις κατά του Geoghan.

Πλέον, η ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησιάς συνεργάζεται ανοιχτά και αφαιρέσει το δικαίωμα άσκησης λειτουργήματος από όλους τους κατηγορούμενους.

Η ομάδα «Spotlight», και το κατόρθωμά της να φέρει στην επιφάνεια ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο, μας διδάσκει πως ακόμα και όταν αδιαφορούμε ή σκύβουμε το κεφάλι, γινόμαστε συνένοχοι στο άδικο. Το γεγονός ότι δεν έχει χτυπήσει την πόρτα μας, όχι ακόμα τουλάχιστον, δεν σημαίνει πως μπορούμε να επιτρέπουμε την ύπαρξή του.

«Θα μπορούσε να είμαι εγώ, εσύ, το παιδί σου!» Είχε πει ο Michael Rezendes σε ένα ξέσπασμα που υποδύεται ο Mark Ruffalo στην ομώνυμη ταινία. Πόσο δίκιο είχε άραγε;

Την επόμενη φορά που θα αντιληφθείς πως ένα παιδί, και όχι μόνο, κακοποιείται, σήκωσε το ακουστικό του τηλεφώνου σου και ανάφερέ το. Αν το παιδί σου αλλάξει συμπεριφορά απότομα, παρακολούθησε την ζωή του και τις αλλαγές στο περιβάλλον του.


Μην αγνοείς το άδικο, αγωνίσου για το δίκαιο. Καθώς, η δικαιοσύνη είναι το πραγματικό θηλυκό γένος της λέξης «πολίτης».




Χρήστος Αντώναρος

Η ζωή είναι χρώματα, ήχοι, αρώματα, σχήματα, γεύσεις. Η ζωή είναι λευκή, μαύρη και γκρίζα. Από παιδική ηλικία μου άρεσε να γράφω για τη ζωή, πως θα συνέβαινε σε ένα δικό μου φανταστικό σκηνικό. Βλέπω μοτίβα σε κάθε πτυχή της, κάποια θλιβερά, άλλα χαρούμενα, μα όλα βγαλμένα μέσα από την καθημερινότητα. Καλό ταξίδι.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top