728x90 AdSpace

Latest Articles

24 Σεπ 2016

Μη βάφεις με αίμα την άσφαλτο - Unknown - 24 Σεπ 2016


Μπιπ Μπιπ.
«Ωπ! μήνυμα» σκέφτομαι. Αρπάζω το κινητό και αμέσως το ανοίγω. Μία γελοία φωτογραφία με την λεζάντα «Καλημέρα σε όλα τα φιλαράκια μου» ποζάρει στις ειδοποιήσεις μου.


Αυτός ο Πέτρος όλο σαχλαμάρες ανεβάζει στο faceb…… και ξαφνικά ένας εκκωφαντικός θόρυβος διακόπτει την σκέψη μου, κάνοντάς με παράλληλα να χάσω προς στιγμή τον έλεγχο.

Πιστεύω πως όλα τα παραπάνω σας φαντάζουν πολύ κοινότυπα και λογικά χωρίς να σας ενοχλούν ιδιαίτερα. Μήπως θα σας άλλαζε λίγο την οπτική αν ξέρατε πως εκείνη τη στιγμή οδηγούσα;
Για να το κάνω λίγο πιο πραγματικό, να σας πω πως ο εκκωφαντικός θόρυβος ήταν από την πρόσκρουση ενός παιδιού επάνω στο καπό του αυτοκινήτου μου και φυσικά ήταν ο έλεγχος του αμαξιού αυτός που έχασα.

Δοκιμάστε τώρα να διαβάσετε από την αρχή την πρώτη παράγραφο.
Πόσο πιο ρεαλιστική μπορεί να γίνει αυτή η σκέψη;
Το επόμενο βήμα είναι να την βιώσεις πραγματικά και δε σου το εύχομαι αλλά νομίζω πως ούτε και εσύ θα το ήθελες.

Γιατί όμως πρέπει να το επιδιώκεις κάθε φορά που χρησιμοποιείς το κινητό σου ενώ οδηγείς;

Αν βάλουμε κάτω τα στατιστικά (η αλήθεια είναι πως δεν τα πολυσυμπαθώ, αλλά μερικές φορές δυστυχώς λένε την αλήθεια), το 2015 προκλήθηκαν 739 θανατηφόρα ατυχήματα.

Εξαιρώντας τα 309 για τα οποία δεν γνωρίζουμε την αιτία, έχουμε σύνολο 430 (επαναλαμβάνω, θανατηφόρα) τροχαία ατυχήματα.

Ξέρεις πόσα από αυτά οφείλονται στα κινητά τηλέφωνα; Το 10%!
43 θανατηφόρα ατυχήματα (1 στα 4), προκλήθηκαν λόγω του ότι κάποιος ηλίθιος αποφάσισε να παίξει την ζωή του κορώνα γράμματα και μαζί με την δική του και κάποιου άλλου γιατί ήθελε απλά να καυλαντίσει στο τηλέφωνο ενώ οδηγούσε.

Θέλετε και άλλο νούμερο;
20.000 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. στο 2015 για χρήση κινητού τηλεφώνου.
Αυτά τα νούμερα είναι τα επίσημα, γιατί αν φανταστείτε πόσους οδηγούς βλέπετε στον δρόμο να χρησιμοποιούν κινητό την ώρα που οδηγούν, τους οποίους δε θα τους σταματήσει κάποιους τροχονόμος, το νούμερο πολλαπλασιάζεται.

Πόσο βλάκας λοιπόν πρέπει να είσαι για να αποφασίσεις να μιλήσεις στο τηλέφωνο, να στείλεις ένα μήνυμα, ή να ελέγξεις το status σου στο facebook την ώρα που οδηγείς;
Και όλα αυτά με την πιθανότητα ταυτόχρονα να καπνίζεις, να πίνεις καφέ και αν τύχει να είσαι και γυναίκα, να βάφεσαι κιόλας.

Εξήγησέ μου πόσο σανό κουβαλάς στο κεφάλι σου για να σπαταλήσεις 600 ευρώ για το πιο ακριβό κινητό της αγοράς αλλά να τσιγκουνευτείς 20 ευρώ για να πάρεις ένα Bluetooth handsfree προκειμένου να μην απασχολείς τα χέρια σου;
Ειλικρινά, όμως, απάντησέ μου.

Ξέρεις με μεγάλη ευκολία να ξεστομίζεις αμπελοφιλοσοφίες του τύπου «αέρας είναι η στιγμή» ή «ζήσε την στιγμή» αλλά ποτέ δεν κάθισες να σκεφτείς τι πραγματικά μπορεί να φέρει μια στιγμή την οποία μετέτρεψες σε ηλιθιότητα. Τι σημαίνει στιγμή; Πώς μπορείς να την προσδιορίσεις χρονικά;

Αν σου έλεγα ότι η στιγμή διαρκεί σχεδόν 0,7”; Θα μου έλεγες ότι είναι λίγο ε;
Είναι όμως ο χρόνος που χρειάζεσαι για να πατήσεις φρένο από την στιγμή που θα αντιληφθείς κάποιο συμβάν.
Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητό σου θα διανύσει σχεδόν 20 μέτρα μέχρι να πατήσεις το φρένο.
Η απόσταση αυτή λοιπόν σχεδόν διπλασιάζεται, όταν χρησιμοποιείς κινητό, δηλ. 40 μέτρα.

Βγες σε παρακαλώ πολύ αυτή την στιγμή στον δρόμο και κάνε 40 μεγάλα βήματα. Κάνε 40 βήματα προκειμένου να συνειδητοποιήσεις πόση απόσταση θα διανύσει το αμάξι σου μέχρι να πατήσεις το φρένο (προσοχή, όχι μέχρι να σταματήσει, για να σταματήσει θέλει άλλα 50 μέτρα με 100χλμ/ώρα) και μετά κάνε και άλλα 40 βήματα στον πλησιέστερο τοίχο να χτυπήσεις το κεφάλι σου μπας και συνέλθεις.

Ξέρεις τι σημαίνουν 90 μέτρα πορεία μέχρι να σταματήσεις;

22 αμάξια! Θα κινείται το αμάξι σου για απόσταση ίση με 22 αμάξια εκ των οποίων τα 10 θα είναι χωρίς να έχεις προλάβει καν να πατήσεις το φρένο.
Δε θα σου πω πόσα ανθρώπινα κορμιά καλύπτουν την απόσταση των 90 μέτρων. Λογικό ον είσαι (αν και αμφιβάλω), κάνε μόνος σου την πράξη.

Έχεις την ίδια άποψη τώρα; Παραμένει να είναι «λίγο» τα 0,7”;

Σκέψου το ξανά, κάνε μου την χάρη.
Στην πραγματικότητα ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει η ζημιά είναι λιγότερο. Αναλογίσου πόσες φορές κοίταξες το κινητό για λιγότερο από 0,7” ενώ οδηγούσες; Θα σου πω εγώ, καμιά! Άρα, σε καμιά περίπτωση δεν θα είχες αντιδράσει έγκαιρα.

Αν είσαι από αυτούς που χρησιμοποιούν το κινητό την ώρα που οδηγούν, από τύχη σήμερα διαβάζεις αυτό το άρθρο στην άνεσή σου.
Μην ξεγελιέσαι, δε σε έχουν γλυτώσει οι υπερφυσικές σου δυνάμεις από το ατύχημα, η τύχη απλά σου έχει χαμογελάσει.

Μην την πιέζεις, λοιπόν, μην παίζεις μαζί της και μην κάνεις κομπολόι τις ζωές των υπολοίπων.

Στο κάτω-κάτω, εσύ με τη ζωή σου κάνε ό,τι γουστάρεις, οι υπόλοιποι δε σου φταίνε τίποτα.


Άστους να απολαμβάνουν τα sms και το facebook στη θαλπωρή μιας καφετέριας ή του καναπέ του σπιτιού τους, αγκαλιά με το amore τους και όχι στα «παγωμένα» δωμάτια ενός νοσοκομείου καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξάκια!



  • Facebook Comments
Scroll to Top