728x90 AdSpace

Latest Articles

25 Σεπ 2016

Τα άγχη ενός νέου φοιτητή - Unknown - 25 Σεπ 2016


Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, οι βάσεις βγήκαν κι εσύ αισίως διέκρινες το όνομά σου στο πολυπόθητο αφισοκολλημένο χαρτί έξω από τη τζαμαρία του σχολείου σου. Έπειτα από μια βαθιά ανάσα ανακούφισης συνειδητοποιείς ότι πλέον είσαι φοιτητής.

Η ενήλικη ζωή σου ξεκινά, μια καινούργια ζωή αρχίζει. Η εφηβεία σου έλαβε τέλος καθώς ήρθες στον κόσμο των ενηλίκων. Νιώθεις περίεργα --η αλήθεια είναι- αλλά ταυτόχρονα πλέεις σε πελάγη ευτυχίας. Σκέφτεσαι ότι οι κόποι σου έχουν ανταμειφτεί και όλος ο χρόνος, ο κόπος και το διάβασμα δεν πήγαν χαμένα. Έχεις λάβει την προσωπική ικανοποίηση των προσπαθειών σου.

Ξεκινάει το τρέξιμο. Ετοιμάζεις τις βαλίτσες σου «πάρε κι αυτό, βάλε κι εκείνο», τρέχεις για ολοήμερα ψώνια ψάχνοντας πάντοτε τα φοιτητικά πακέτα και τις προσφορές, ψάχνεις για σπίτι στην πόλη που πέρασες θέλοντας πάντα το ιδανικότερο και πιο οικονομικό για σένα.

Σε όλα αυτά τρέχουν φυσικά ξοπίσω σου οι γονείς. Άγχος, χαρά, αγωνία αλλά ευχάριστα συναισθήματα όλα αυτά. Μια νέα ζωή ξεκινά: η φοιτητική! Κρατάς στο χέρι σου το εισιτήριο που θα σου εξασφαλίσει εμπειρίες, γνώσεις, ευκαιρίες και φυσικά μια ειδικότητα επαγγέλματος πάνω σε αυτόν τον κόσμο.

Όλο αυτό το διάστημα και καθώς οι μέρες έχουν αρχίσει να περνούν αισθάνεσαι ένα αίσθημα λύπης και νοσταλγίας να σε κατακλύζει. Είναι το αίσθημα της αποχώρησης και της αβεβαιότητας.

Πολλά ερωτηματικά και φόβοι σχηματίζονται στο άπειρο μυαλό σου: «Θα τα καταφέρω μόνη μου;», «θα είναι εύκολα;», «θα μπορέσω να προσαρμοστώ;».

Φοβάσαι τι έχεις να αντιμετωπίσεις αλλά ειλικρινά θέλεις να το ζήσεις, σαν τρελός θα έλεγα.

Έχεις ήδη σκεφτεί τα πάντα καιρό πριν, ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Όλη μέρα χτίζεις ιστορίες για το πώς θα είναι η ζωή σου από εδώ και πέρα Νιώθεις πλημμυρισμένη από συναισθήματα ανυπομονησίας.

Σκέφτεσαι πως επιτέλους θα φτιάξεις το δικό σου «σπιτικό», έτσι όπως το έχεις εσύ φανταστεί χωρίς την παρέμβαση της μαμάς σου. Όλα φαντάζουν εξωπραγματικά στο μυαλό σου.

Καινούργια πόλη, καινούργιο σπίτι (αν και γκαρσονιέρα δε σε ενοχλεί) , άλλες συνήθειες, νέες παρέες, ξενύχτια, διασκέδαση μέχρι το πρωί και καινούργιοι έρωτες φυσικά. Πρωτόγνωρες καταστάσεις και ανερχόμενα συναισθήματα.

Ελπίζω η πραγματικότητα να μη διαφέρει και πολύ από τη φαντασία του μυαλού και η φοιτητική ζωή να είναι όπως την φανταζόμαστε, ονειρική δηλαδή. Θα υπάρξουν δυσκολίες ιδιαίτερα στην αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια, αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή όπως της αξίζει, πριν φύγει και γίνει ανάμνηση. Έξαλλου η φοιτητική ζωή συμβαίνει μια φορά.

«Τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου είναι τα φοιτητικά» μου λένε, «κοίταξε να τα ζήσεις στο έπακρο».
Ελπίζω να έχουν δίκιο όλοι αυτοί.


 Καλή φοιτητική ζωή, λοιπόν… Σε μένα και σε όλους τους πρωτοετείς!



  • Facebook Comments
Scroll to Top