728x90 AdSpace

Latest Articles

7 Οκτ 2016

Διονυσία Χατζηαντωνίου: Έκανα μαστεκτομή γιατί δεν ήθελα να πεθάνω - Κυριακή Τσανικίδη - 7 Οκτ 2016


Η Διονυσία Χατζηαντωνίου είναι μία από τις πρώτες γυναίκες στην Ελλάδα που υποβλήθηκε σε προληπτική διπλή μαστεκτομή πριν πέντε χρόνια ύστερα από προκαρκινικές αλλοιώσεις που έδειξαν η βιοψία και οι εξετάσεις που έκανε.


Η απόφαση της ήταν στιγμιαία αλλά διόλου δεν το έχει μετανιώσει. Σήμερα στέκεται δυνατή συμμετέχοντας ενεργά σε δράσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Πρόσφατα μάλιστα συμμετείχε στον 8ο Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου Greece Race for the Cure που διεξήχθη την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού.
Σήμερα στο www.ilov.gr απαντά ανοιχτά στην κάθε μας ερώτηση.

Διονυσία μου, αν και φαντάζομαι πως είναι δύσκολο να το συζητάς θα ήθελα να μας πεις με δυο λόγια το ιστορικό σου έτσι ώστε οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να πάρουν δύναμη από τη δική σου νίκη.
Σε ηλικία 33 ετών, ύστερα ήδη από 2 αυτοάνοσα στο τσεπάκι μου, βρέθηκα με ένα in situ καρκίνωμα. Προχώρησα σε διπλή μαστεκτομή άμφω γιατί πολύ απλά δεν ήθελα να πεθάνω. 

Βιοψία έκανες για προληπτικούς λόγους ή είχες κάποια ένδειξη που σου κίνησε την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά;
Προχώρησα σε βιοψία διότι η μαστογραφία έδειξε συρρέουσες μικροαποτιτανώσεις.

Τι ήταν αυτό που αισθάνθηκες και σκέφτηκες όταν η βιοψία και οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκες έδειξαν προκαρκινικές αλλοιώσεις τι ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες;
Θυμάμαι που συζητούσαμε με την οικογένειά μου και λέγαμε ότι θα βγει η βιοψία και δε θα είναι τίποτα κι όλα καλά. Όταν όμως πήρα την γιατρό μου για τα αποτελέσματα και μου λέει καλύτερα να έρθεις από κοντά να μιλήσουμε, εκεί είπα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν φανταζόμουν όμως το αποτέλεσμα.

Νόμιζα ότι ίσως θα έπρεπε να κάνω κάποια θεραπεία, όπως είχα κάνει και με τα αυτοάνοσα. Με ενημέρωσε η γιατρός μου για το αποτέλεσμα και ότι θα έπρεπε άμεσα να γίνει η βιοψία. Φοβήθηκα, έκλαψα αλλά είπα ότι πρέπει να δούμε τι είναι για να γίνω καλά. Γίνεται η βιοψία και δείχνει in situ καρκίνωμα. Μάλιστα λέω το κονόμησα κι αυτό.

Έπρεπε να γίνει ένα δεύτερο χειρουργείο για πιο καθαρά μετεγχειρητικά όρια για να προχωρήσουμε σε ακτινοβολίες γι’ αρχή και διακοπή της περιόδου. Το πιο μεγάλο σοκ το έπαθα όταν πήγα να κάνω την πρώτη ένεση για τη διακοπή της περιόδου και είχε βγει η βιοψία που έδειχνε ότι ήταν γεμάτο και το υποτιθέμενο καθαρό κομμάτι. Εκεί εκνευρίστηκα, θύμωσα, έκλαιγα.

Συζητήσαμε τις εναλλακτικές που είχα. Είτε θα προχωρούσα σε ολική μαστεκτομή ή θα ξεκινούσα ακτινοβολίες και θα το παρακολουθούσαμε γιατί ήμουν ήδη 2 χρόνια σε ανοσοκαταστολή και συνέχιζα. Δεν υπήρχε περίπτωση να δώσω κανένα χρονικό περιθώριο ώστε να προχωρήσει και λίγο παραπάνω.

Είπα στη γιατρό μου «κλείσε μου χειρουργείο τώρα δε θέλω να πεθάνω». Η μητέρα μου πανικόβλητη να μου λέει «περίμενε παιδί μου», η γιατρός φυσικά μου είπε τις δυσκολίες του χειρουργείου καθώς και της αποκατάστασης, αλλά εγώ ήδη είχα πάρει την απόφασή μου.

Επισκέφθηκα και την πλαστικό για να μου δείξει πως θα είμαι μετά και τη διαδικασία της αποκατάστασης. Στην όψη της πρώτης φωτογραφίας είπα ένα ωχ, αλλά ήταν στιγμιαίο, γιατί αυτό που πάντα σκεφτόμουν ήταν να το βγάλω από μέσα μου και να γίνω καλά.

Είναι δύσκολο για μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή να το συζητήσει με έναν άντρα;
Ναι θεωρώ ότι είναι δύσκολο, γιατί δεν ξέρεις ποια θα είναι η αντίδραση του. Για μένα βέβαια παίζει ρόλο αν το συζητάς  φιλικά ή ερωτικά.

Εσύ το έχεις συζητήσει πότε; Εάν ναι, ποια είναι η αντίδραση τους;
Ναι εννοείται ότι το έχω συζητήσει. Ποικίλες αντιδράσεις.

Όταν ένας άντρας μαθαίνει πως έχεις υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή πώς αντιδράει;
Μέχρι στιγμής με όσους έτυχε να το συζητήσω δεν το πήραν καλά. Και μιλάμε πάντα για το ερωτικό κομμάτι. Δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Άλλοι πάλι με ρωτούσαν «κι είσαι έτσι», θα έπρεπε δηλαδή να σέρνομαι και να κλαίγομαι και να λέω «αχ τι κακό με βρήκε».

Ε, όχι. Δε φταίω εγώ αν δεν είσαι ενημερωμένος αγόρι μου και άντρας με Α κεφαλαίο για να σταθείς δίπλα μου. Υπάρχουν αρκετοί άντρες που έχουν συμπαρασταθεί και με το παραπάνω είτε είναι στην αρχή μιας σχέσης, είτε μέσα στον γάμο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Όταν μια γυναίκα υποβάλλεται σε μαστεκτομή νιώθει να χάνεται η θηλυκότητά της;
Πιο πολύ εκείνη την στιγμή ένιωσα ότι τον έβγαλα από μέσα μου. Αυτό είχε σημασία για μένα. Βέβαια όταν επουλώθηκαν οι πληγές ήμουν ώρα στον καθρέφτη. Πιο πολύ από περιέργεια πιστεύω. Ήμουν με δυο τομές…τις χάζευα.

Εσύ πώς αισθάνθηκες;
Εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα με το θέμα της θηλυκότητας. Εν αντιθέσει με τους άντρες οι οποίοι είχαν. Γιατί αν όντως είχα πρόβλημα δεν θα ήθελα να προχωρήσω οπότε δεν θα χρειαζόταν και να το πω.

Συμμετέχεις σε δράσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, όπως ο 8ος Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου Greece Race for the Cure. Πόσο σημαντικό ρόλο θεωρείς πως  παίζει η πρόληψη για την καταπολέμηση  του καρκίνου του μαστού;
Ναι συμμετέχω κάθε χρόνο και γενικώς σε διάφορα εθελοντικά events που γίνονται με σκοπό την πρόληψη και ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Θεωρώ ότι είναι το Α και το Ω.

Έλαβες μέρος σε διαγωνισμό της γνωστής εταιρίας Thiros όπου το 10% των κερδών θα πάνε για καλό σκοπό και μάλιστα σε μη κερδοσκοπική οργάνωση για την καταπολέμηση του καρκίνου. Πες μας δυο λόγια για αυτό.
Μέσα απ’ όλο αυτό που πέρασα, με τους σωματικούς αλλά και τους ψυχικούς πόνους, συνειδητοποίησα ότι θέλω πάρα πολύ να βοηθήσω είτε μέσω της ενημέρωσης, είτε μέσω μιας συνέντευξης τις γυναίκες να εξετάζονται.

Σ’ ένα διαγωνισμό του Thiros ζητούσε ένα σλόγκαν το οποίο θα το τύπωνε και θα γινόταν τσάντα. Εγώ αμέσως σκέφτηκα για τον καρκίνο του μαστού με την ελπίδα ότι αν κέρδιζα μέρος των εσόδων θα διατίθεντο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Έτσι κι έγινε.

Το σύνθημα Fuck Breast Cancer για μένα αντιπροσωπεύει το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο του μαστού και είναι τιμή μου να κρατάω μία τέτοια τσάντα γιατί με αυτή την αντιμετώπιση τον νίκησα. Αποφάσισα τα χρήματα να πάνε στην Μαστολογική Εταιρεία Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. της οποίας το έργο για μένα είναι λειτούργημα.

Βεβαίως και θα συνεχίσω μέσα από διάφορα πράγματα που ετοιμάζω να στηρίζω την εταιρεία στο έργο της. Αρκεί εσείς να είστε κοντά μου. Θα ήθελα να προσθέσω ότι πρόσφατα τέθηκε θέμα στη Βουλή από γυναίκες βουλευτές να καλύπτεται το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας από τα ταμεία. Μακάρι να γίνει.

Πολλές είναι οι γυναίκες σήμερα που υπό το φόβο τους ότι θα διαγνωσθούν από κάποια ασθένεια αποφεύγουν να υποβληθούν σε οποιαδήποτε εξέταση. Τι συμβουλεύεις αυτές τις γυναίκες;
Να μη φοβούνται. Να εξετάζονται τακτικά και όποτε πρέπει. Αν δουν κάτι παράξενο ή αν αισθάνονται ότι κάτι συμβαίνει να πάνε στον γιατρό. Όλα αντιμετωπίζονται όταν είναι στην αρχή. Πηγαίνετε να εξεταστείτε. Χίλιες φορές αν είναι να βρεθεί κάτι αλλά να είναι στην αρχή παρά να είναι αργά. Και να το συζητάτε. Μην το κρύβετε. Δεν είναι ντροπή ο καρκίνος του μαστού. Δυστυχώς οι Ελληνίδες δεν εξετάζονται αρκετά. Ελπίζω αυτό εν καιρώ ν αλλάξει.

Πώς θα καθοδηγούσες τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού;
Σίγουρα θα τους έλεγα να ακούν τους γιατρούς τους κατά γράμμα και όσον αφορά την ψυχολογία να πάρουν βοήθεια αν χρειαστεί και γενικώς να μην επιτρέψουν στον καρκίνο να τις πάρει από κάτω. Να έχουν πίστη στον Θεό και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι θα βγουν νικήτριες.

Η νίκη σου με τον καρκίνο τι σε δίδαξε;
Ότι η ζωή είναι πολύτιμη, όμορφη και πρέπει να ζεις την κάθε της στιγμή. Να μην αναλώνεσαι σε πράγματα που δεν έχουν καμία μα καμία αξία. Κρίμα όμως που πρέπει να πάθεις για να μάθεις. Έστω και έτσι δεν το μετανιώνω, γιατί όντως έμαθα.

Τέλος θα θέλαμε να δώσεις μια ευχή στους αναγνώστες του  www.ilov.gr
Θα ήθελα να σας ευχηθώ να έχετε την υγεία σας. Να σας φροντίζετε και να σας αγαπάτε όπως αγαπάει με πάθος το ilov.gr.



(Συνέντευξη από την Κυριακή Τσανικίδη για το www.ilov.gr)
Κυριακή Τσανικίδη

Στην Αθήνα γεννημένη Μεγάλη Πέμπτη τον Απρίλιο του 1991. Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όνειρο μου από μικρή η δημοσιογραφία με ιδιαίτερη έφεση στην αρθρογραφία. Αγάπη και έρωτας το αγαπημένο μου θέμα. Έντονη προσωπικότητα με ευαίσθητες πτυχές. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω πράγματα. Η περιέργεια χαρακτηριστικό μου στοιχείο. Για 'μένα δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για να ευτυχήσει ένας άνθρωπος. Η αγάπη για τη δουλειά του και η εύρεση του άλλου του μισού!. Πολύ ρομαντική για την εποχή μας. Θα με ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top