728x90 AdSpace

Latest Articles

7 Οκτ 2016

Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου: Η πιο όμορφη καμπύλη του προσώπου μας - Δώρα Κουτσογιάννη - 7 Οκτ 2016


Το αγαπητό μας Facebook, που πλέον μόνο καφέ δεν ψήνει, μ᾽ ενημέρωσε πως σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα χαμόγελου. Με αφορμή αυτό, θυμήθηκα ένα κειμενάκι που είχα διαβάσει μικρή για το πόσο ευεργετικό είναι το χαμόγελο. 


Θυμάμαι που μου είχε κάνει εντύπωση πόσα αποφθέγματα υπήρχαν γραμμένα για κάτι τόσο απλό που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε χωρίς κανέναν κόπο.

Γιατί, τι είναι το χαμόγελο; Η καμπύλη που σχηματίζεται στο πρόσωπο μας φουσκώνοντας τα μάγουλα και πλαταίνοντας τα χείλη μας. Αυτό εκ πρώτης όψεως κι επιφανειακά όμως, διότι υπάρχουν πολλά στοιχεία κρυμμένα πίσω από αυτή την τόσο απλή εξήγηση.

Ένα χαμόγελο δεν κοστίζει τίποτα κι όμως μπορεί να προσφέρει τόσα πολλά. Είναι ένα νεύμα, ένας μορφασμός που μπορεί ν᾽ αποτελέσει τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα σε εντελώς άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους. Γίνεται κώδικας ανάμεσα σε ανθρώπους που μιλούν διαφορετική γλώσσα. Γίνεται σύνθημα αγάπης, ελπίδας, ειρήνης, ευχαρίστησης. 

Γίνεται σύμβολο αθωότητας, παιδικότητας ή ακόμα και αφέλειας. Είναι μια αυθόρμητη κίνηση των μυών του στόματός μας που εξωτερικεύει τα συναισθήματά μας όπως ευγνωμοσύνη ή χαρά. Ένα χαμόγελο, είναι ο απλούστερος και συνάμα ο ωραιότερος τρόπος να καλλωπιστούμε. Είναι σαν αυτό που λέμε «φόρεσε τ᾽ ομορφότερό σου χαμόγελo».
Βέβαια, αυτό έχει και την αρνητική του επίδραση διότι το χαμόγελο δεν πρέπει να το φοράμε, δεν είναι και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν προσωπείο. Είναι κάτι αυθόρμητο που πηγάζει από μέσα μας.

Ένα χαμόγελο, αποτελεί το ομορφότερο δώρο για κάποιους. Κυρίως για ανθρώπους που έχουν στερηθεί την αγάπη, που έχουν βιώσει τις κακουχίες της ζωής και τις έχουν φάει με το κουτάλι. Κι εκεί που θαρρείς πως χρειάζονται κάτι «μεγάλο» για να νιώσουν καλά, είναι που λανθάνεις. 

Διότι χαρίζοντάς τους ένα χαμόγελο βγαλμένο από την ψυχή σου, τους κάνεις να δουν τη ζωή με άλλα μάτια. Ν᾽ αντιληφθούν πως ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για εκείνους. Πως υπάρχει ελπίδα και πως δε μαράζωσαν όλα.

Είναι πηγή ζωής, πηγή έμπνευσης, είναι στολίδι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να βλέπεις έναν συνάνθρωπό σου να χαμογελά ειδικά αν η αιτία είσαι εσύ. Ένα γλυκό και ζεστό χαμόγελο διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα μα προσφέρει πολλές στιγμές ευχαρίστησης αφενός σ' εκείνον που το δέχεται, αφετέρου σ' εκείνον που το χαρίζει. Είναι ένα πολύτιμο «αγαθό» που δεν κοστίζει τίποτα κι όμως αποτελεί πλούτο.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να χαμογελάσουν χρόνια, ίσως να μη θυμούνται καν πώς είναι, πώς μοιάζει ένα χαμόγελο. Εκείνοι είναι που το έχουν περισσότερο ανάγκη όμως. Γιατί πρέπει να τους θυμίσουμε αυτήν την πεταμένη στη λήθη τους αξία.

Πρέπει να θυμηθούμε κι οι ίδιοι πόσο σημαντικό είναι να χαμογελάμε. Αν καθίσουμε ν' αναλογιστούμε, από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής μας, όντας μωράκια, χαμογελάμε διαρκώς. Είναι ο τρόπος έκφρασής μας έναντι των λέξεων που δεν έχουμε προφτάσει να μάθουμε και, έτσι, κλειδώνουμε όλα τα νοήματα, όλες τις ανείπωτες έννοιες και λέξεις, μέσα σ' ένα μονάχα χαμόγελο. Και το κάνουμε από την ψυχή μας. 

Τι μας έφταιξε στην πορεία και το χάσαμε; Γιατί γίναμε μισάνθρωποι και κατσούφηδες; Μεγάλη κουβέντα και την ανέφερα πρόσφατα σε άλλο άρθρο. Σημασία έχει να βρούμε τον τρόπο ν᾽ αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητά μας μ᾽ αισιοδοξία, με χαμόγελο.

Κι αν όλα μαύρισαν και νομίζεις πως έχασες κάθε νόημα στη ζωή σου, μη φοβηθείς. Το χαμόγελό σου είναι πάντα εκεί, εσύ δεν ασχολήθηκες να το βρεις. Είναι ακριβώς κάτω από τη μύτη σου, έτοιμο να δημιουργήσει την όμορφη καμπύλη στα χείλη και τα μάγουλά σου.

Τέλος, αν παρατηρήσουμε, το χαμόγελο είναι το πιο ερωτεύσιμο, το πιο αφοπλιστικό και το πιο αληθινό όπλο που έχουμε. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γοητείας μας και γι αυτό πάντα κολλάμε κι ερωτευόμαστε το χαμόγελο του άλλου. Γι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα μας τραβήξει σε κάποιον.

Χαμογελάτε γιατί χανόμαστε. 
Χαμογελάτε για να θυμηθείτε ότι είστε άνθρωποι. 
Χαμογελάτε για να μπορείτε να νιώσετε ζωντανοί. 

Χαμογέλα, τι σου ζητάνε;





Δώρα Κουτσογιάννη

Αθεράπευτα ρομαντική μέχρι αηδίας, αγαπώ τη μουσική και την επιρροή που έχει στους ανθρώπους. Ανέκαθεν έγραφα στιχάκια σε τοίχους και θρανία γιατί θεωρώ πως έτσι προσδίδουν μια πιο συναισθηματική πινελιά στη ζοφερή καθημερινότητα. Βαριέμαι τους ρεαλιστές κι αγαπώ τους ονειροπόλους. Αιθεροβάμων ίσως θα μπορούσε να είναι το πραγματικό μου όνομα, αφού μονίμως είμαι στο δικό μου ροζ συννεφάκι κι αρνούμαι να ζήσω στη μιζέρια του πραγματικού κόσμου. Πιστεύω ακράδαντα στα παραμύθια κι εύχομαι κάποια μέρα όλοι να έχουν το δικό τους happy end.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top