728x90 AdSpace

Latest Articles

12 Ιαν 2016

Παίξε τη ζωή σε μια παρτίδα all-in - Μαρίνα Μαγουλιανού - 12 Ιαν 2016


«Ξύπνα επιτέλους, κανείς δεν είναι αιώνιος σ’ αυτή τη ζωή! Να ξέρεις ότι τρία πράγματα δε γυρνάνε πίσω: το νερό που κυλάει, ο χρόνος κι οι ευκαιρίες. Και στην τελική, καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες, παρά για κάτι που δεν έκανες. Τι περιμένεις λοιπόν;»


Τα λόγια του φίλου σου σε ξύπνησαν απότομα.

Τόσες μέρες παράδερνες κι ένιωθες βυθισμένος σε τέλμα. Το σκεφτόσουν από ᾽δω, το σκεφτόσουν από ᾽κει και τυραννιόσουν. Αλλά τελικά, καταφέρνεις να καθαρίσεις το μυαλό σου από αμφιβολίες. Αν το καλοσκεφτείς, κάποια πράγματα είναι απλά μαθηματικά. Βάζεις τα δεδομένα κάτω (ναι, κι εκείνα που νιώθεις και το πόσο πιστεύεις σ᾽ αυτά).  

Θυμάσαι πως ο Κούντερα είχε γράψει ότι η ζωή μας δεν είναι για τίποτα προσχέδιο, είναι ένα προσχέδιο χωρίς πίνακα. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης για το ποια είναι η σωστότερη επιλογή, οπότε μόνο μία φορά θα σταθείς σε κάθε σταυροδρόμι της ζωής σου. Συνήθως ο ένας δρόμος είναι η λογική κι ο άλλος τα αισθήματά σου.

Εκεί στάσου κι αφουγκράσου εκείνη τη μικρή φωνούλα στο κεφάλι σου που τις περισσότερες φορές φιμώνεις. Έχε πίστη στον εσώτερο εαυτό σου κι αυτός θα σε οδηγήσει σωστά!

Γιατί ούτε από μόνη της η καρδιά, ούτε από μόνο του το μυαλό μπορεί να σ᾽ οδηγήσει σωστά. Στη μία περίπτωση, γίνεσαι έρμαιο  των συναισθημάτων, στην  άλλη κάνεις τη ζωή σου στεγνή κι αποστειρωμένη. Πρέπει να υπάρχει συγκερασμός και των δύο.

Επέλεξε εσύ για τον εαυτό σου τις προκλήσεις στις οποίες θέλεις να ανταπεξέλθεις, χωρίς ματαιοδοξία κι αλαζονεία. Επέλεξε κάνοντας βουτιά σ᾽ όλα αυτά που εσύ θεωρείς ουσιώδη για τη ζωή σου και στις αξίες που έχεις θέσει σαν φάρους κι οδηγούς στην πορεία σου. Μη σταθείς σε περαστικές κι επιφανειακές επιθυμίες, ούτε στις προσδοκίες του περίγυρού σου.

Συμβουλέψου τους ανθρώπους που έχεις επιλέξει στη ζωή σου και ξέρεις ότι η γνώμη τους είναι μπολιασμένη μ᾽ αγάπη και αντικειμενικότητα. Αυτοί είναι που θα ρίξουν φως στα τυφλά σου σημεία. Αλλά τελικά εσύ αποφασίζεις για σένα. Οπότε στάσου ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου και χάραξε το δρόμο σου.

Τόλμα, λοιπόν, να βγεις εκεί έξω οπλισμένος και με τα δύο. Δεν πειράζει αν αποτύχεις την πρώτη ή τη δεύτερη φορά. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι να πιστεύεις και να είσαι σίγουρος γι᾽ αυτό που επιδιώκεις, να συνεχίζεις μέχρι να τα καταφέρεις. Στον έρωτα, στη φιλία, στη δουλειά. Τόλμα να παίζεις με τους δικούς σου όρους το παιχνίδι της ζωής.

Κάνε την κάθε μέρα σου ν’ αξίζει, να σε φέρνει πιο κοντά σ’ αυτά που η ψυχή σου επιζητά. Εξάλλου ένα απ᾽ τα παλιότερα ρητά είναι το «Άδραξε τη μέρα». Ναι, αυτό είναι. Τολμάς να κάνεις ένα βήμα προς την πραγμάτωση των ονείρων σου.

Νιώθεις τόσο καλά με τον εαυτό σου και το ταξίδι αυτό σου προσφέρει όμορφες εμπειρίες. Σε κάνει να κοιμάσαι πιο ανάλαφρος, μ᾽ ένα μικρό χαμόγελο απλωμένο στα χείλη.

Άλλωστε ξέρεις ότι τα απωθημένα είναι  μυστήριο πράγμα. Δεν ξέρεις πότε θα βγουν στην επιφάνεια. Δεν μπορείς να προβλέψεις ποιες καταστάσεις θα τα πυροδοτήσουν. Τότε έρχονται και σε στοιχειώνουν και σε γυρίζουν στο παρελθόν, σε πράξεις και παραλείψεις.


Γι᾽ αυτό είναι καλύτερα να κυνηγήσεις τα όνειρα σου τώρα, παρά κάποια στιγμή να σε κυνηγήσουν εκείνα.





Μαρίνα Μαγουλιανού

Γεννήθηκα σ' ένα νησί ηλιόλουστο, μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, την ώρα που ο ήλιος ακρακουμπούσε την θάλασσα. Είμαι πλάσμα των αντιθέσεων, καρπός πάθους άκρατου αλλά και παιχνίδι της τύχης. Τα χρόνια που τριγυρίζω, τα με τον καλύτερο τρόπο: γνωρίζω και αγαπώ ανθρώπους. Βρίσκω το θαύμα και τη μαγεία που κρύβει η καθημερινότητα. Νιώθοντας καταραμένη (Στοιχειωμένη από το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, δεν μπορώ να επαναπαυτώ και να βολευτώ σε μια οριοθετημένη, τακτοποιημένη ζωή) αποφάσισα να κάνω τον εαυτό μου καλύτερο και να τον μοιραστώ μέσω της τέχνης. Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να ευοδωθεί!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top