728x90 AdSpace

Latest Articles

3 Ιαν 2016

Το θάρρος είναι μια απόφαση - Κατερίνα Σίμου - 3 Ιαν 2016




Καλημέρα. Ξύπνησες πάλι; Να δούμε τι θα κάνεις σαλάτα σήμερα! Μια ολόκληρη μέρα μπροστά σου, όλο και κάτι θα πάει στραβά. Θα συναντήσεις στο λεωφορείο για τη δουλειά τον ίδιο κούκλο που βλέπεις κάθε μέρα. Μη τολμήσεις να του μιλήσεις! Σιγά, μη γυρίσει να κοιτάξει εσένα. Αποκλείεται!


Αν κάποιος σου πάρει τη σειρά στη στάση ή στην ουρά στο σουπερμάρκετ, μην πεις απολύτως τίποτα! Πού να μπλέκεσαι;

Τ᾽ αφεντικό σου δε σου αναγνωρίζει τη δουλειά σου κι ο συνάδελφός σου, σου φορτώνει τα λάθη του; Ησυχία, παρακαλώ! Τι μπορείς να κάνεις άλλωστε; Απολύτως τίποτα.

Άνοιξε θέση για προαγωγή στη δουλειά; Σιγά μην πάρουν εσένα.Ούτε καν αίτηση να μην κάνεις, θα γελάνε όλοι μαζί σου!

Κάνετε συζήτηση με την παρέα; Εσύ διαφωνείς με τις γνώμες που εκφράζονται; Μη μιλήσεις! Κινδυνεύεις να συγκρουστείς και μπορεί να σκεφτούν αρνητικά για σένα. Καλύτερα στη γωνία σου.

Είμαι η δειλία σου, αυτός ο φόβος σου πως θ᾽ αποτύχεις, θα γίνεις ρεζίλι, θα παρεξηγηθείς. Είμαι ο δειλός υπαλληλάκος των Δέκα Μικρών Μήτσων που κρύβεις μέσα σου, εκείνος που προσπαθεί να κάνει ασκήσεις θάρρους αλλά τελικά δεν καταφέρνει τίποτα.

Είμαι εκείνο που σ᾽ εμποδίζει, σε περιορίζει, σε φυλακίζει. Εκείνο που σε κρατά πίσω, έναν απλό παρατηρητή όλων όσων γύρω σου πηγαίνουν μπροστά.

Τώρα κλείσε τα μάτια και φαντάσου πως ξύπνησες ένα πρωί, ενώ οι φόβοι, οι ανασφάλειες και τα άγχη σου παρακοιμήθηκαν. Βγες και αντίκρισε τον κόσμο μ᾽ άλλα μάτια. Πιο μεγάλα, πιο λαμπερά, πιο θετικά.

Πάρε κάθε ευκαιρία που θα ᾽ρθει στο δρόμο σου κι αν δεν έρθει μόνη της, ψάξε εσύ να τη βρεις. Άδραξε τη μέρα, πιάσ᾽ την απ᾽ τα μαλλιά και μην αφήσεις τίποτα να μπει στο δρόμο σου!
Αγνόησε κάθε αρνητικό συναίσθημα, κάθε φόβο, κάθε εμπόδιο. Αγνόησε κάθε άνθρωπο που θα σταθεί στο δρόμο σου και θα προσπαθήσει να σ᾽ εμποδίσει, αν δεν είσαι πέρα για πέρα πεπεισμένος πως το κάνει για να σε προστατεύσει από κάτι σοβαρό.

Κάθε φορά που νιώθεις κάτι να σε κρατά πίσω, να σε κάνει να κοντοστέκεσαι, ρώτα τον εαυτό σου τι είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί αν αποτύχεις, κι αν η απάντηση δεν είναι «θάνατος» κάν᾽ το.

Δοκίμασε κάτι καινούριο τώρα. Μην ξεχνάς! Δεν υπάρχει πια τίποτα να σε κρατάει πίσω σήμερα. Δώσε άλλο ρυθμό στο βήμα σου. Μη σκύβεις, μη σέρνεις το βήμα σου, μην κάνεις διστακτικές κινήσεις! Χωρίς τους φόβους σου είσαι παντοδύναμος και ό,τι θέλεις γίνεται.

Κοίταξε γύρω σου. Ποιοι είναι αυτοί που προχωρούν μπροστά, είναι επιτυχημένοι, κάνουν καριέρα, ζουν τη ζωή τους;
«Αυτοί που έχουν θράσος», θα μου πεις, «κι εγώ δεν έχω. Είναι και λίγο στο DNA μας αυτό...».

Όχι, δεν είναι. Είναι στην ανατροφή μας, στο πώς αντέδρασε το περιβάλλον μας την πρώτη φορά που αποτύχαμε. Αν μας ενθάρρυναν να σηκωθούμε, να τινάξουμε τη σκόνη και να προχωρήσουμε μπροστά, μας έμαθαν να κοιτάμε μπροστά κι όχι πίσω, τότε μάθαμε να τολμάμε.

Αν μεγάλωσες σ᾽ ένα τέτοιο περιβάλλον, είσαι ίσως απ᾽ τη φύση σου πιο τολμηρός. Αν όχι, δεν είναι ποτέ αργά για ν᾽ αλλάξεις.

Ξεχνά τι θα πει ο κόσμος. Ό,τι και να πει, σύντομα θα το έχει ξεχάσει κι ο ίδιος. Όλα είναι εφήμερα κι ακόμα και αν αποτύχεις σε κάτι, η σκόνη θα καταλαγιάσει πολύ σύντομα. Αξίζει τον κόπο να μην προσπαθείς για μια τόσο σύντομη σκονούλα;

Δε θα πω όλοι, γιατί πολλοί ξεκίνησαν από ψηλά μ᾽ άλλες πλάτες, αλλά πολλοί, ξεκίνησαν από χαμηλά για να φτάσουν ψηλά. Ίσως, χωρίς πολλά λεφτά, ίσως χωρίς πολλές ελπίδες. Ίσως, οι γύρω τους να γέλασαν, ίσως να αποφάνθηκαν με στιλ ότι θα αποτύχουν.

Εκείνοι, όμως, πίστεψαν στον εαυτό τους και τα κατάφεραν. Πολλοί, που δεν τα κατάφεραν αμέσως, τίναξαν τη σκόνη και προχώρησαν στην επόμενη προσπάθεια. Δεν κρύφτηκαν πίσω απ᾽ την αποτυχία αλλά με θάρρος προχώρησαν μπροστά.

Θάρρος δεν είναι να διακινδυνεύεις τη ζωή σου ή τα υπάρχοντά σου. Θάρρος δεν είναι η αναίδεια ή η εκμετάλλευση των άλλων. Θάρρος είναι να μη φοβάσαι τους άλλους, να πιστεύεις στον εαυτό σου και να λες «μπορώ» κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να σου πει το αντίθετο.

Θάρρος είναι να ξέρεις τι πρέπει να φοβάσαι και τι να μη φοβάσαι. Υπάρχουν λίγα πράγματα που πρέπει πραγματικά να φοβάσαι, αλλά κι αυτή η αποδοχή είναι μια μορφή θάρρους.


Τι; Ακούς να ξυπνούν οι ανασφάλειες, οι φόβοι και τα άγχη σου; Σςςςς! Άσ᾽ τα να ξανακοιμηθούν. Μια απόφαση είναι! Παρ᾽ την σήμερα. Δες πώς ήταν η μέρα σου, τώρα που σε κάλυπτε το πέπλο του θάρρους σου.


Αν ήταν έστω κι ελάχιστα καλύτερη απ᾽ το χτες, υιοθέτησε το θάρρος της γνώμης σου, το θάρρος και την πίστη στον εαυτό σου, ως ένα μόνιμο χαρακτηριστικό σου.





Κατερίνα Σίμου

Πρώην αιώνια απαισιόδοξη, το ποτήρι είναι όχι μόνο μισοάδειο αλλά δεν πρόκειται να γεμίσει ποτέ, αλλάζω σιγά-σιγά και το χαίρομαι! Δεν είμαι κουλ, δεν πουλάω τρέλα, δεν επεμβαίνω, θα σου πάρει λίγο να με συνηθίσεις. Η ζωή μου άλλαξε θετικά όταν άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά, αν κι όχι να εφαρμόζω πάντα το «ποιά πράγματα θα έκανες αν δεν υπήρχε ούτε μία περίπτωση να αποτύχεις;» Ilov ένα καλό βιβλίο, λουλούδια στο γραφείο μου, τον ήλιο και το μαύρο χρώμα.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top