728x90 AdSpace

Latest Articles

30 Μαρ 2016

Οι κουτσομπόλες της καρδιάς μας - Ράνια Ψύλλα - 30 Μαρ 2016


Ανέκαθεν οι άνθρωποι από τότε που δημιούργησαν μικρές κι αργότερα μεγάλες κοινωνίες, έδειχναν ένα ενδιαφέρον για τον τρόπο ζωής του πλησίον τους. Και κάπως έτσι ξεκίνησε και ο αρνητικός κυρίως κοινωνικός σχολιασμός ή αλλιώς το γνωστό σε όλους κουτσομπολιό.


Το κουτσομπολιό είναι ουσιαστικό που προέρχεται από το ρήμα «κουτσομπολεύω» ή «κουτσομπολιάζω» και ορίζεται ως ο κακόβουλος σχολιασμός της συμπεριφοράς των άλλων. Έτσι χαρακτηρίζουμε κάποιον ως «κουτσομπόλη» ή κάποια γυναίκα ως «κουτσομπόλα», για να δηλώσουμε τον «κατήγορο», αυτόν που σχολιάζει με κακό τρόπο τους άλλους.

Εύλογα θα αναρωτιέστε αν στην σύγχρονη κοινωνία μας υπάρχει ακόμα το κουτσομπολιό. Βεβαίως και υπάρχει θα σας απαντήσω. Και θα υφίσταται εσαεί.

Ακόμη και σήμερα και ειδικά στις μικρές γειτονιές, στις επαρχιακές πόλεις αλλά ακόμη και σε περιοχές τις πρωτεύουσας το κουτσομπολιό καλά κρατεί.  

Το κουτσομπολιό καλώς ή κακώς λειτουργεί αμφίδρομα. Αν κουτσομπολεύεις τους γύρω σου το ίδιο θα κάνουν κι αυτοί. Εμείς όμως σήμερα θα εστιάσουμε στα θύματα του αρνητικού σχολιασμού και «ελέγχου» της ιδιωτικής τους ζωής.

Αν από μικρός μένεις σε γειτονιά γνωρίζεις πολύ καλά τι σημαίνει το «μη δώσεις δικαίωμα στους γείτονες» και το «να μη σε πιάσει στο στόμα της» η κυρά Λίτσα από απέναντι και η κάθε κυρα Λίτσα από τον κοινωνικό περίγυρο της οικογένειάς σου, καθώς και το «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα» και το «τι θα πει ο κόσμος».

Όταν ζεις, λοιπόν, σε γειτονιά και σε γνωρίζουν όλοι από τα γύρω σπίτια έχεις μάθει να ζεις σαν στο σπίτι του Big Brother ένα πράγμα. Αλλά δε σε παρακολουθεί μόνο ένα μάτι αλλά πολλά! Και μάλιστα έτοιμα να καταγράψουν οτιδήποτε μεμπτό και άξιο προσοχής.

Οι γύρω γειτόνισσες, πίσω από τραβηγμένες κουρτίνες και πατζούρια κλειστά, καραδοκούν ολημερίς και ολονυχτίς τις κινήσεις των απέναντι και των δίπλα. Σε συνδυασμό δε, και με την άριστη ακοή τους, αποτελούν τους καλύτερους μυστικούς ντετέκτιβ της περιοχής.

Γνωρίζουν τα πάντα. Ποιος μένει με ποιον, ποιος τα έχει με ποια, με ποιον κερατώνει η δίπλα τον άντρα της, τι ώρα φεύγει ο απέναντι νεαρός και τι ώρα γυρίζει και με τι συνοδεία η φοιτήτρια του από πάνω ορόφου.

Ειδικά τα περί «σχέσεων» είναι στα τοπ της προσοχής τους.
Και φυσικά οι «κουτσομπόλες» της γειτονιάς πάντα φροντίζουν να ενημερώσουν τις υπόλοιπες για τα καινούργια νέα και τα σχόλια δίνουν και παίρνουν.

Εσύ αν γνωρίζεις τον κίνδυνο, προσέχεις και δεν δίνεις πολλά δικαιώματα. Αν τώρα είσαι καινούργιος στη γειτονιά είναι μέχρι να την πάθεις για να μάθεις.

Ένα πρωί όπως πετάς τα σκουπίδια στο κάδο, θα βρει το θάρρος η κυρία από το δίπλα σπίτι να σε καλημερίσει. Την καλημερίζεις κι εσύ. Αν κάνεις το λάθος να ανοίξεις κουβέντα μαζί της, ξέχνα για εκείνο το πρωί και δουλειά και οποιαδήποτε υποχρέωση. Δε θα μπορέσεις να τη σταματήσεις και θα σου φάει το λιγότερο ένα τέταρτο.

Μόλις η αθώα συζήτηση με τη γειτόνισσα θα κοντεύει να φτάσει στο τέλος της θα σου πετάξει το: «Κρίμα, βρε παιδί μου, που χώρισες εκείνο το κοριτσάκι το μελαχρινό, αυτή η ξανθιά που μπαινοβγαίνει σπίτι σου τελευταία δε φαίνεται και πολύ σόι, να προσέχεις παλικάρι μου μην είναι καμιά καπάτσα». Μένεις κάγκελο.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι μόνο ότι η ηλικιωμένη κυρία γνωρίζει τα πάντα για τη προσωπική σου ζωή αλλά συνήθως πέφτουν και μέσα ανάθεμά τη.

Καταλήγοντας, θα επισημάνουμε το εξής. Καλώς ή κακώς το κουτσομπολιό ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και κύριο χαρακτηριστικό της μέσης μεσήλικης ή υπερήλικης χήρας ή μη Ελληνίδας γειτόνισσας.

Θα σας πω, όμως, το εξής. Μέχρι ενός σημείου δεν είναι επικίνδυνο. Αυτές οι γυναίκες πολλές φορές απλά ασχολούνται με τις ζωές των άλλων γιατί η δική τους ζωή δεν έχει κάτι άλλο ενδιαφέρον.

Το κακόβουλο κουτσομπολιό να φοβάστε και τα άτομα που αναπαράγουν ψέματα και κατά φαντασία ιστορίες με μόνο και μόνο σκοπό να βλάψουν από ζήλεια ή μίσος. Κι αυτά τα άτομα να μην τα ψάξετε σε καμία γειτόνισσα αλλά στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρό σας και στο άμεσο φιλικό και πολύ στενό σας περιβάλλον.

Keep in mind: Η κατασκοπεία του «μπαλκονιού» δεν έκλεισε ποτέ κανένα σπίτι, όσο συμβουλές και τα σχόλια από καλοθελητές φίλους και συγγενείς του εκάστοτε ζευγαριού.


Τα φιλιά μου και να προσέχετε!


Ράνια Ψύλλα

Είμαι 25 ετών, πτυχιούχος νηπιαγωγός. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω βιβλία, ενημερώνομαι μέσα από site και blogs. Μου αρέσει να γράφω για εμπειρίες της δικής μου καθημερινότητας, για θέματα που προκύπτουν μέσα από κουβέντα με φίλους και γενικά για ότι μπορεί να με προβληματίσει ή να μου κινήσει το ενδιαφέρον. Τα λέω σε φίλους και γνωστούς, τα λέω σε συγγενείς και συναδέλφους αποφάσισα να τα γράφω κιόλας τώρα. Με χιούμορ και καλή διάθεση για να ενημερωνόμαστε και πάνω απ' όλα να περνάμε όμορφα!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top