728x90 AdSpace

Latest Articles

6 Απρ 2016

Τα καταφέρνω όλα...not! - Χαρά Ντάτση - 6 Απρ 2016


Πριν λίγες μέρες έτυχε να δω την ομιλία της Shonda Rhimes (για όσους δεν την ξέρετε, είναι η σεναριογράφος και παραγωγός του Greys Anatomy). Είπε κάτι εξαιρετικά σπουδαίο, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Είπε: «Όλοι με ρωτούν πώς τα καταφέρνω τόσο τέλεια να έχω μια τέλεια καριέρα και να μεγαλώνω τρία υπέροχα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα καταφέρνω».

Επιτέλους, ειπώθηκε μια μεγάλη αλήθεια από ένα άτομο που αποτελεί πρότυπο πετυχημένου ανθρώπου στο εξωτερικό. Τα έχει όλα. Χρήματα, παγκόσμια καριέρα, οικογένεια, παιδιά, κάνοντας όλους εμάς να κοιτάμε με μεγάλα μάτια και στόμα ορθάνοιχτο (σιγά, θα φας καμιά μύγα!) νιώθοντας στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκείς και στη χειρότερη άχρηστοι.

Κι όμως, η Shonda τα είπε όλα σε μια πρόταση.
«Δεν τα καταφέρνω όλα. Κάθε φορά που κάνω ένα πετυχημένο γύρισμα, σημαίνει ότι έχω χάσει τα πρώτα μαθήματα κολύμβησης της μικρής μου κόρης. Κάθε φορά που μαγειρεύω για το πάρτυ γενεθλίων της μεγάλης μου κόρης, σημαίνει ότι έχω χάσει το αποχαιρετιστήριο γύρισμα ενός αγαπημένου συνεργάτη. Κάθε φορά που πρέπει να γράψω ένα σενάριο, σημαίνει ότι δεν κοιμάμαι καλά, δε γυμνάζομαι, δεν τρώω καλά».

Τα είπε όλα και απομυθοποίησε ένα μύθο που κρατάει δεκαετίες. Η εικόνα του σούπερ επιτυχημένου σύγχρονου άνδρα και γυναίκας που επικρατούσε από τη δεκαετία του ’80 και είναι υπεύθυνη για την κατάρρευση πολλών ανθρώπων, την αίσθηση ανεπάρκειας και ανικανότητας άπειρων άλλων και την δυσκολία στις σχέσεις των ανθρώπων, αφού σχετίζονται με απιαστα πρότυπα στο μυαλό τους, ήρθε η ώρα να καταρρεύσει.

Η αλήθεια δεν μπορεί να είναι παρά μόνο αυτή: κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει όλα τέλεια. Κανείς δεν μπορεί να είναι τόσο πετυχημένος σε κάθε τομέα της ζωής του. Δε γίνεται να είσαι κορυφή στη δουλειά σου και την ίδια στιγμή να είσαι υπέροχη σύζυγος και αφοσιωμένη μητέρα. Απλώς δε γίνεται -και κάθε άνθρωπος που έχει επιχειρήσει να στήσει μια επιτυχημένη καριέρα και ταυτόχρονα να κάνει οικογένεια το γνωρίζει καλά.

Η επιτυχία, όπως ορίζεται στη σύγχρονη κοινωνία, χρειάζεται συγκεκριμένα δεδομένα για να επιτευχθεί. Δέσμευση, αφοσίωση, χρόνο, αγάπη, πάθος, επένδυση, επιμονή, υπομονή, ευελιξία, στοχοπροσήλωση. Είτε αυτό αφορά σε μια δουλειά, είτε σε ένα γάμο και τη δημιουργία οικογένειας.

Συνεπώς είναι ανθρωπίνως αδύνατο ένα άτομο να ανταποκριθεί σε αυτά ταυτόχρονα, σε δύο ή περισσότερους τομείς. Κάθε μεγαλοστέλεχος μπορεί να σας το επιβεβαιώσει. Κάθε φτασμένος επιχειρηματίας μπορεί να σας το πει. Κάθε full time μητέρα θα σας διαβεβαιώσει για αυτό.

Η συνταγή για μια επιτυχημένη καριέρα και οικογένεια είναι μια: ότι δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο προτεραιότητες τις οποίες κάποιος θα θέσει και θα ακολουθήσει, ανάλογα με το αξιακό του σύστημα, τις ανάγκες του, τις φιλοδοξίες του, τα ελλείματα και τις δυνατότητές του.

Βέβαια, μη φανταστείτε ότι πρόκειται για σταυροδρόμι, στο οποίο θα βρεθούμε και θα χρειαστεί να πάρουμε ξαφνικά μια απόφαση και είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε ως το τέλος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για διαδρομή, μαραθώνιο για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αποφάσεις μας μπορεί να τροποποιηθούν, να διαμορφωθούν διαφορετικά ή και να αλλάξουν εντελώς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποφασίσεις ότι θα έχεις μια πετυχημένη καριέρα και η ροή πράγματι να σε πηγαίνει προς τα εκεί, όμως στην πορεία για σένα να αποδειχτεί σημαντικότερη η οικογένεια και να αποφασίσεις να αφοσιωθείς σε αυτήν. Αυτό αφορά και τα δύο φύλα.

Υπάρχουν πολλοί άνδρες που αποφάσισαν ότι δεν αξίζει να βγάζουν χιλιάδες ευρώ και να βλέπουν τη γυναίκα και τα παιδιά τους μόνο κάθε Κυριακή πρωί. Όπως υπάρχουν πολλές γυναίκες που αποφάσισαν ότι θέλουν οι γιοι και οι κόρες τους να έχουν ένα πρότυπο εργαζόμενης, πετυχημένης, οικονομικά ανεξάρτητης μητέρας που στηρίζει τα θέλω και τους στόχους της κι ας μην παίζει λέγκο κάθε μέρα μαζί τους στο πάτωμα.

Δεν υπάρχει κατακριτέα επιλογή. Ό,τι κι αν διαλέξει κάποιος είναι απολύτως εντάξει. Με μια και μόνη διαφορά: να το στηρίζει μέσα του απόλυτα, ώστε να μην πέσει στο γνωστό παιχνίδι των ενοχών και του βάρους συνείδησης το οποίο σαμποτάρει κάθε αίσθημα επιτυχίας και ικανοποίησης.

Είσαι αυτό που επέλεξες να γίνεις. Στήριξε με κάθε σου δύναμη την επιλογή σου, είτε αυτό σημαίνει ότι έμεινες σπίτι να μεγαλώνεις τα παιδιά σου και να μαγειρεύεις, είτε ότι κάνεις καριέρα και οικογένεια. Η μόνη ερώτηση που θα καθορίσει το αποτέλεσμα είναι η εξής: Είσαι ευτυχισμένος; Όχι κάθε μέρα όλη μέρα, αλλά νιώθεις χαρά και ικανοποίηση κάθε μέρα;

Αν η απάντηση είναι ναι, τότε όσοι είναι δίπλα σου δε μπορεί παρά να ευημερούν.

Συγχαρητήρια! Εσύ είσαι πλέον το νέο πρότυπο!




Χαρά Ντάτση

Εκ Θεσπρωτίας ορμώμενη, ερωτεύτηκα την Αθήνα με την πρώτη ματιά και παραμένει ο μεγάλος μου έρωτας. Οι άνθρωποι είναι η αδυναμία μου και οι αδυναμίες τους μου μαθαίνουν πολλά για τον εαυτό μου. Αγαπώ, ακούω, συγχωρώ και πάω παρακάτω με καρδιά ελαφριά. Δε συμβιβάζομαι και απεχθάνομαι τα υποκοριστικά όπως «ζωούλα», «δουλίτσα», «σχεσούλα», «σπιτάκι». Φάρος της ζωής μου ο γιος μου, που στα εφτά του με μαθαίνει καθημερινά πώς να βλέπω τα πράγματα αλλιώς.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top