728x90 AdSpace

Latest Articles

12 Νοε 2016

Με το ψέμα δεν κερδίζεις το σεβασμό κανενός - Ράνια Μαστροσάββα - 12 Νοε 2016


Ψέμα! Χμ, για να δούμε. Το ψέμα είναι το αντίθετο της αλήθειας, η αποφυγή της αλήθειας, η υποτιθέμενη μισή αλήθεια. Τι κερδίζεις όμως με το ψέμα; Απολύτως τίποτα.


Η αλήθεια έχει πάντα τον τρόπο να βγαίνει στο φως. Όσο καλά κι αν προσπαθείς να την κουκουλώσεις, θα φανεί. Είτε αυτό συμβεί από τις πράξεις σου ή τις πράξεις κάποιου άλλου ή επειδή ο κόσμος έχει το κακό συνήθειο να μιλάει, να ρωτάει και να μαθαίνει -διότι είναι στη φύση του- κάποια στιγμή θα ενωθούν όλα τα κομμάτια του παζλ. Τότε δε θα μπορέσεις να ρίξεις το φταίξιμο σου, στον ανάδρομο Ερμή!

Έχουμε την εντύπωση πως με το να λέμε ψέματα, όσο μικρά κι αθώα μπορεί να τα θεωρούμε, μπορούμε να κερδίσουμε τους γύρω μας. Έχουμε πειστεί πως το ψέμα μας είναι τόσο καλά στημένο που κανένας δεν θα μας πάρει χαμπάρι.

Γιατί, όμως, έχουμε την ανάγκη να πούμε ψέματα; Τι μας ωθεί;

Έχετε φανταστεί ποτέ εικόνα του εαυτού σας, όπου είστε εσείς και στους ώμους σας είναι ένα αγγελάκι και ένα διαβολάκι με το πρόσωπο σας και το ένα σας φωνάζει: «Κάντο!», το άλλο:«Μην το κάνεις!», ενώ παράλληλα τσακώνονται και εσείς νιώθετε πως είναι χειρότερο δίλημμα από το να κάνετε γλειφοκούτι σε ένα βάζο με μερέντα; Κάπως έτσι, η ανασφάλεια και ο φόβος που έχουμε μας κυριεύουν και μας σπρώχνουν προς την «εύκολη» λύση.

Ποιος είπε, όμως, πως το να κάνεις το σωστό είναι πάντα και εύκολο; Το μόνο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και στην αυτοπεποίθησή σου με το να λες ψέματα, είναι μεγαλύτερο κακό. Κανείς δεν κέρδισε τον σεβασμό, την αγάπη και τον θαυμασμό κανενός στήνοντας ένα παραμύθι στο οποίο παρουσιάζει τον εαυτό του ως παράδειγμα προς μίμηση.

Η μαγκιά είναι να κερδίζεις ανθρώπους με τον πραγματικό σου χαρακτήρα, με τη δική σου οντότητα. Δε με νοιάζει αν μιλάς σαν νταλικέρης και είσαι γυναίκα, αν το κάνεις γιατί το γουστάρεις, θα το εκτιμήσω χίλιες φορές από το να μου το παίζεις κυρία της υψηλής κοινωνίας.

Όλα έχουν όρια, μέτρο και κατεύθυνση, τα ξεπερνάς μόνο εκεί που πρέπει και όταν πρέπει αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που κάνεις πίσω, είτε σου αρέσει είτε όχι.

Όταν λες ένα ψέμα, πρώτα λες ψέματα στον εαυτό σου και μετά σε όλους τους άλλους. Πρώτα πείθεις τον εαυτό σου πως όσα λες ή πρόκειται να πεις είναι αλήθεια και κτίζεις μία ιστορία βασισμένη σε όλα όσα θα ήθελες να είσαι όμως δεν προσπάθησες να κερδίσεις.

Τα αποτελέσματα, όμως, όταν κάποια στιγμή μαθευτεί η αλήθεια, δε θα είναι υπέρ σου. Κανείς δε σέβεται και δεν εμπιστεύεται κάποιον που του έχει πει ψέματα κατάμουτρα.

Η ειλικρίνεια και η αλήθεια είναι δύο πολύ δυνατά και πολύπλοκα χαρτιά για να παίξεις. Αν όμως χειριστείς αυτά τα δύο σωστά, τότε μπορείς να καταφέρεις να κερδίσεις οποιοδήποτε παιχνίδι. Αν τα χειριστείς λάθος και ποντάρεις, τότε μπορεί και να τα χάσεις όλα.

Ένα τραγούδι λέει «ο χαμένος τα παίρνει όλα». Το νόημα δεν είναι το αν θα χάσεις και τι θα πάρεις. Αν έχεις τζογάρει σωστά τότε ακόμα και μία ήττα κρύβει μέσα της μία νίκη.

Γιατί αν τζογάρεις στην αλήθεια, ακόμα και αν ο άλλος σε απορρίψει, έχεις κερδίσει μία ακόμη μέρα που είσαι αληθινός απέναντι στον εαυτό σου.


Ράνια Μαστροσάββα

>Ως φοιτήτρια στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας... Ζω για την τέχνη! Η καλλιτεχνική μου φύση είναι υπαίτια της τρέλας και της ευαισθησίας που με διακατέχει, σε σημείο αυτοκαταστροφής. Είμαι δοτική σε βαθμό που γίνεται το τρωτό σημείο του χαρακτήρα μου. Πιστεύω στην ουσιαστική έννοια της φιλίας και είμαι εκεί ανά πάσα στιγμή για οποιον με χρειαστεί. Αγαπημένη μου ασχολία είναι το φλέρτ, το οποίο δεν παρατάω ποτέ, γιατί ως γνωστόν το οφθαλμόλουτρο δεν έβλαψε.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top