728x90 AdSpace

Latest Articles

13 Οκτ 2015

Μην αφήνεις τις κρίσεις πανικού να σε πνίγουν - Φλωρα κ. - 13 Οκτ 2015



 
Και όμως, όλα ξεκινούν από μια απλή σκέψη και μόνο.
Ένας απλός πόνος στην καρδιά, είναι μόνο η αρχή. Ακουλουθεί η σκέψη πως κάτι δεν πάει καλά, ίσως είναι κάτι πολύ κακό, ίσως πεθάνω και το σώμα ξεκινάει τον τρελό χορό του. Ταχυπαλμία, ζάλη, εφίδρωση, ξηροστομία, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθηση πνιγμού, σφίξιμο στο στήθος, εξάψεις, μούδιασμα στα χέρια, τρέμουλο, ναυτία.


Κι έπειτα ο φόβος μεγαλώνει. Θα χάσω τον έλεγχο, θα λιποθυμήσω, θα πεθάνω, νοσοκομεία, κατάρρευση κι ιστορίες για αγρίους, είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει μια κρίση πανικού.

Έπειτα έρχονται οι ατελείωτες επισκέψεις στους γιατρούς, οι οποίοι φυσικά δε βρίσκουν κάτι γιατί, μπορεί η κρίση να χτυπάει στην καρδιά, δημιουργώντας αρρυθμίες, στο στομάχι, δημιουργώντας έντονους πόνους και οπουδήποτε αλλού, αλλά πάντα ξεκινάει από το κεφάλι.

Οι κρίσεις πανικού έρχονται ξαφνικά, χωρίς απαραίτητα να συνδέονται με κάποιο ερέθισμα, συνδέονται όμως σίγουρα με κάποια σκέψη. πχ. ένας κλειστός χώρος, μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο, όλα τα παραπάνω. Αρκεί η σκέψη και μόνο του τι μπορεί να συμβεί ή να πάθει και όλα τα υπόλοιπα έρχονται και δημιουργούνται αυτόματα.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει με τις κρίσεις πανικού, είναι πως:
False (ψευδή)
Evidence (στοιχεία)
Appears (εμφανίζονται ως)
Real (αληθινά)
Από μια απλή σκέψη, δημιουργείται ένας Γολγοθάς για το άτομο.

Έχω ήδη περάσει από αυτόν κι αυτό που έχω να καταθέσω είναι πως, αν δεν έχεις ζήσει κρίση πανικού, δεν μπορείς με τίποτα να με καταλάβεις.
Δεν μπορείς να νιώσεις όπως νιώθω. Δεν μπορείς να καταλάβεις πως είναι να εύχεσαι να πεθάνεις τελικά παρά να συνεχίσεις να ζεις με αυτή. Δεν ξέρεις πως είναι να πονάει το κεφάλι σου, τόσο που νιώθεις πως θα σπάσει και θα πεταχτούν τα μυαλά σου έξω. Να χτυπάει η καρδιά σου τόσο δυνατά, που πιστεύεις πως ακούγεται μέχρι πέντε οικοδομικά τετράγωνα παρακάτω.

Και δεν μου φτάνει ο πόνος μου, έχω και τους γύρω.
«Έλα βρε, δεν είναι τίποτα. Ηρέμησε!» «Μα καλά τόσο αδύναμη είσαι;» «Πού χάθηκε η λογική σου;»
Και τότε είναι που θέλω να φύγω από όλους και όλα και να κλειστώ εκεί που νιώθω καλύτερα. Στο σπίτι μου, μόνη μου, χωρίς κανέναν να με ζαλίζει και να μη με καταλαβαίνει.

Έχοντας περάσει λοιπόν τον Γολγοθά αυτό, θα προσπαθήσω να καταθέσω εμπειρίες και καταστάσεις, οι οποίες βοήθησαν εμένα την ίδια και ευελπιστώ να καταφέρουν να βοηθήσουν κι εσάς.

Για αρχή χρειάζεται να καταλάβουμε την κρίση πανικού. Να την ακούσουμε, να της δώσουμε σημασία. Γιατί εμφανίστηκε; Τι θέλει να μας πει; Τι χρειάζεται να κάνουμε; Υπάρχει ένα μήνυμα εκεί μέσα που θέλει να μας δώσει;
Ακούστε την μόνο και μετά ψάξτε βαθιά μέσα σας, για τις απαντήσεις. Αυτό ζητάει...

Μήπως πάντα ήθελες να φύγεις από αυτόν τον άντρα που σε κακομεταχειρίζεται, αλλά ποτέ δεν είχες την δύναμη να το κάνεις;
Μήπως ποτέ δεν μπόρεσες να ορθώσεις το ανάστημα σου, στον διευθυντή σου που καθημερινά σου συμπεριφέρεται σαν να είσαι σκουπίδι;
Μήπως ποτέ δεν κατάφερες να φύγεις από την οικογένεια σου και να ανοίξεις τα
δικά σου φτερά, ακριβώς γιατί όλοι εξαρτώνται ψυχικά και οικονομικά από σένα;
Μήπως αρνείσαι να μεγαλώσεις και βολεύει τελικά να μην αναλαμβάνεις ευθύνες και ρίσκα στην ζωή σου και να αφήνεις αυτό το κομμάτι για τους άλλους οι οποίοι θα πρέπει να σε φροντίζουν;
Μήπως έτσι παίρνεις το αίμα σου πίσω, προσπαθώντας να ζητήσεις την φροντίδα και την στοργή που δεν πήρες όταν έπρεπε;

Μήπως έφτασες σε μια ηλικία που συνειδητοποιείς πως ένα μεγάλο μέρος της ζωής
σου πέρασε και έφυγε μέσα από τα χέρια σου, χωρίς να προλάβεις να κάνεις όλα
εκείνα τα οποία πραγματικά επιθυμούσε η καρδιά σου;

Ό,τι και αν είναι, κοίταξε το! Μην το παραβλέπεις και μην το καλύπτεις. Όταν
καταπιέζουμε ή κρύβουμε συναισθήματα, κάποια στιγμή αυτά θα βγουν αυθαίρετα,
ώστε να μας βοηθήσουν να μην σκάσουμε. Η κρίση πανικού είναι ένας τρόπος να
εκφράσει το σώμα αυτό που νιώθει, ευτυχώς για μας, ώστε να μην μεταμορφωθεί σε κάποια ασθένεια..
Την κρίση, λοιπόν, δεν την διώχνουμε, δεν την αποφεύγουμε, αλλά την ξεπερνάμε.

Φυσικά, ως παθούσα και η ίδια, αναγνωρίζω πως η αλλαγή δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη, γι'αυτόν ακριβώς το λόγο, θα σας συμβούλευα να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα, ώστε να ξεκινήσετε σιγά σιγά, να χτίζετε το νέο σας εαυτό και επιτέλους να πείτε αντίο στον παλιό!

Βήμα 1. Εξετάσεις.
Όταν κάποιος παθαίνει κρίσεις πανικού είναι σωστό να κάνει μια σειρά απλών εξετάσεων, για να αποκλειστούν πιθανά προβλήματα άλλης φύσης. Ας το ψάξουμε λοιπόν.

Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα υπερευαίσθητο νευρικό σύστημα. Ας κάνουμε λοιπόν ότι μπορούμε για να το χαλαρώσουμε.

Βήμα 2. Συνειδητοποίηση πως δεν πρόκειται να τρελαθείς.
Ένας συχνός φόβος των ατόμων που πάσχουν από κρίσεις, είναι ότι κάποια στιγμή λόγω της έντονης ψυχολογικής πίεσης που υφίστανται θα «σπάσουν» και θα τρελαθούν.  Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο, γιατί οι κρίσεις έχουν να κάνουν με νεύρωση και όχι με ψύχωση. Ηρεμία λοιπόν και συνεχίζουμε.

Βήμα 3. Αναπνοές.
Καθιερώστε έναν τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει ειδικές αναπνοές καθημερινά. Αφιερώστε πέντε λεπτά το πρωί και πέντε κάθε βράδυ και η διαφορά θα είναι άμεση. Σας το υπόσχομαι!

Να θυμάστε πως στη δύσκολη στιγμή, παρόλο που πιστεύετε πως δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά ή πως δε έχετε αρκετό αέρα, στην ουσία αναπνέετε γρηγορότερα και δημουργείτε υπεροξυγόνωση η οποία προκαλεί την ζάλη. Με τις αναπνοές αποφεύγεται η ζάλη και κατ'επέκταση η κρίση που ακολουθεί μετά από κείνη.

Βήμα 4. Άσκηση
Ξεκινήστε γυμναστική χθές αν είναι δυνατόν.Είναι ένας καλός τρόπος να εκτονώνετε την αδρεναλίνη από το σώμα σας και έχει άμεσα αποτελέσματα.

Βήμα 5. Διατροφή
Φροντίστε να αποκτήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Μειώστε το κρέας και ό,τι περιλαμβάνει ζάχαρη και τρώτε φρούτα και λαχανικά, τα οποία δυναμώνουν τον οργανισμό και βοηθάνε το μυαλό.

Βήμα 6. Καφές
Αν δεν μπορείτε να κόψετε τον καφέ, γυρίστε τον σε ντεκαφεινέ ή οργανικό καφέ ο οποίος είναι και απολαυστικότατος.

Βήμα 7. Ύπνος.
Ένας καλός ύπνος, ξεκουράζει το σώμα, το νου και την ψυχή.

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, χαλαρώστε κάνοντας ένα ζεστό ντους και πιείτε ένα χαμομήλι, βαλεριάνα ή λουίζα. Σβήστε όλα τα φώτα του δωματίου, ξαπλώστε και προσπαθείστε να κάνετε όμορφες σκέψεις. Βάλτε στόχους στην ζωή σας και πριν κοιμηθείτε, σκεφτείτε πως έχουν ήδη υλοποιηθεί και δείτε πως νιώθετε εσείς σε αυτή τη νέα κατάσταση. Έτσι, αφενός μεν ηρεμείτε και αφετέρου έλκετε εκείνο που επιθυμείτε.

Tips για την κρίσιμη ώρα:

Έχουμε μάθει ως τώρα, πως τα πάντα είναι σκέψεις.
Επομένως ξεκινάμε με μια σκέψη, επηρεάζεται το σώμα και εκείνο με την σειρά του,
επηρεάζει το συναίσθημα. Πώς θα αποφύγουμε όλο αυτό λοιπόν; Σταματώντας
την σκέψη φυσικά. Αφού εκείνη είναι που τα προκαλεί όλα!

Ένας τρόπος είναι, να έχουμε στον καρπό μας ένα λαστιχάκι. Όταν νιώθουμε πως το
μυαλό ξεκινάει τα δικά του, τραβάμε το λαστιχάκι δυνατά. Με αυτό τον τρόπο,
επαναφέρουμε το μυαλό στο σώμα, δηλαδή στο τώρα, κι έτσι δεν το αφήνουμε να
συνεχίσει τις σκέψεις, οι οποίες γίνονται κρίσεις πανικού. Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε επαναφέρει την προσοχή μας στο σώμα, όπως να τσιμπήσουμε το μπούτι μας, να κάνουμε δυνατό μασάζ στα δάχτυλα του ποδιού μας, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί ο καθένας που θα φέρει και πάλι τον έλεγχο στο σώμα, στο τώρα, στη στιγμή που δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα να φοβηθούμε.
Στο τώρα, που ό,τι βλέπεις αυτό είναι.

Στο τώρα, που σε βοηθά να καταλάβεις, πως το μετά δεν υπάρχει.
Πως το μόνο που υπάρχει από το μετά, είναι δημιούργημα της φαντασίας σου.
Στο τώρα που μπορείς να ζήσεις ελεύθερος την ζωή που σου αξίζει. Μην αφήνεις άλλο χρόνο να πηγαίνει χαμένος!

Όλα είναι στο μυαλό!

(Ανδριάννα Γεροντή, Συστημική Θεραπεύτρια-Συντονίστρια Ομάδων- ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ.)


  • Facebook Comments
Scroll to Top