728x90 AdSpace

Latest Articles

8 Ιαν 2016

Μια αγκαλιά εκφράζει όσο τα χείλη δεν μπορούν να πουν - Κατερίνα Μοχράνη - 8 Ιαν 2016


Με την αλλαγή του χρόνου, πήρα ένα μήνυμα στο κινητό που με ξάφνιασε ευχάριστα και γι’ αυτό το θυμάμαι ακόμα. Το μήνυμα ξεκίνησε με τα κλασικά «Καλή Χρονιά κι ευτυχισμένο το 2016…» κι έκλεισε με τη φράση «εύχομαι το 2016 να σου δώσει όσες αγκαλιές στερήθηκες το 2015!».


Πόσο γλυκιά και παράξενη ευχή! Περίμενα να δω λέξεις όπως υγεία, αγάπη, ευτυχία αλλά όχι. Σ’ αυτό το μήνυμα, η λέξη-κλειδί είναι η αγκαλιά.

Τώρα θ᾽ αναρωτιέστε γιατί εντυπωσιάστηκα τόσο μ’ αυτή τη λέξη. Ίσως, γιατί η αγκαλιά αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή εκδήλωσης αγάπης και δυστυχώς στην εποχή μας θεωρείται ξεπερασμένη κι υποβαθμισμένη. Έχει πολλά οφέλη προς τον άνθρωπο και δεν αναφέρομαι μόνο από συναισθηματική πλευρά, αλλά από ψυχολογική, αναπτυξιακή κι ιατρική.

Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά.

Δεν είναι τυχαίο όταν ένα μωρό έρχεται στον κόσμο και το πρώτο πράγμα που αποζητά είναι η αγκαλιά της μητέρας του. Μόλις έρθει σ᾽ επαφή με την οικεία μυρωδιά της, αρχίζει να νιώθει ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, σιγουριά, ενώ με την πάροδο του χρόνου θα μάθει πώς χτίζονται οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. Εκείνες που δεν στερούνται συναισθήματα και σωματική επαφή. Το ίδιο κι η μητέρα. Μέσα απ’ αυτή την τόσο μικρή, αλλά τεράστιας σημασίας, πράξη, μεταδίδει όλα τα συναισθήματά της γι’ αυτό το μικρό κι ολόδικό της πλάσμα.

Από ιατρικής άποψη και σύμφωνα με έρευνες εξ’ Αμερικής, η αγκαλιά αποτελεί παράγοντα επιβίωσης του ανθρώπινου οργανισμού. Μια απλή αγκαλιά βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, λόγω της μειωμένης αρτηριακής πίεσης.

Βελτιώνει την ψυχολογία των ατόμων που συμμετέχουν, γιατί μέσα από ᾽κείνη νιώθουν αποδοχή κι σιγουριά για τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους, ενώ μειώνει το άγχος, καταπολεμά την κατάθλιψη κι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ας αφήσουμε, όμως, τα ιατρικά κι ας ασχοληθούμε μ’ αυτό που σκέφτεστε όλοι απ’ τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο. Ας μιλήσουμε για συναίσθημα. Για εσάς τους δύο που αγκαλιάζεστε και για όλα όσα νιώθετε εκείνη τη στιγμή.

Ας αναλογιστούμε πόσο όμορφα νιώθουμε όταν βρισκόμαστε μέσα σε μια αγκαλιά. Πόση ασφάλεια και σιγουριά μπορεί να μεταδώσουν μόνο δύο χέρια. Την αγάπη που δεχόμαστε αλλά και την αγάπη που δίνουμε. Πόση γαλήνη κι ηρεμία παρέχει αυτή η πράξη αλλά και πόση ένταση. Πόσο πάθος.

Σκέψου πως με την αγκαλιά ενώνονται οι χτύποι δύο καρδιών. Ενώνονται δύο άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Ορισμένες φορές μια αγκαλιά είναι τόσο έντονη, που απλά θες να σταματήσει ο χρόνος και να μείνεις εκεί κολλημένος. Ν’ αφήσεις το σώμα σου να πει, όσα εσύ δεν τολμάς.

Πόσα πολλά κρύβει μια αγκαλιά! Πόσα «σ’ αγαπώ», «μου είχες λείψει», «χαίρομαι που είσαι εδώ», «επιτέλους το έκανες», «δε θέλω να φύγεις», «σ᾽ ευχαριστώ», «συγγνώμη». Πόσα ανείπωτα λόγια μπορείς να γλιτώσεις με το να αγκαλιάσεις κάποιον; Το έχεις σκεφτεί;

Η αγκαλιά είναι η πιο ειλικρινής και ταυτόχρονα η λιγότερη αμήχανη πράξη που μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Δεν αναφέρομαι μόνο σ᾽ εραστές ή ζευγάρια. Μια αγκαλιά καλύπτει όλα εκείνα που θες να πεις στους κολλητούς σου, στους γονείς σου, στα αδέρφια σου, σ᾽ αυτόν που φεύγει αλλά και σε ᾽κείνον που έρχεται.

Παίζει σημαντικό ρόλο βέβαια κι ο τρόπος που θα αγκαλιάσεις κάποιον, αλλά αυτό είναι μεγάλη ιστορία κι όσο κι αν αναλυθεί πάντα (μα πάντα) δεν τηρείται από κανέναν. Ο καθένας μας έχει το δικό του μυστικό κι ακαταμάχητο τρόπο στις αγκαλιές, απλώς δεν το ξέρει.

Η αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο του κόσμου. Βγαίνει σ’ ένα μόνο μέγεθος, δεν κοστίζει και ταιριάζει σ’ όλους. Βέβαια, πρέπει να την αξίζεις κιόλας. Δίνεις τα καλά στους καλούς, αλλά τα σπάνια στους καλύτερους! Νόμος!

Πρέπει σταδιακά η αγκαλιά, ως πράξη, ν’ αρχίσει ν᾽ αποκτά έδαφος. Όχι μόνο γιατί πρέπει, αλλά για να μπορέσουμε κι εμείς οι «αγκαλίτσες» να επιβιώσουμε σ’ αυτόν τον κόσμο.

Τη θέλουμε. Την αναζητάμε. Την διεκδικούμε. Και την αξίζουμε!

Όπως είπε κάποτε κι η μητέρα της οικογενειακής ψυχοθεραπείας, Βιρτζίνια Σατίρ : «Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για ν’ αναπτυχθούμε».


Αγκαλιάστε τον διπλανό σας, λοιπόν, και ξεκινήστε το μέτρημα!




Κατερίνα Μοχράνη

Κάποτε ρωτήθηκα αν ζω ή υπάρχω κι ακόμα ψάχνω τη σωστή απάντηση. Νηπιαγωγός με κοινωνικές ευαισθησίες. Εθισμένη στην καφεΐνη, στις αμερικανικές σειρές, στις ταινίες και στη μουσική. Αδυνατώ να αντισταθώ σε οποιοδήποτε βιβλίο και στον έρωτα -αν κι ακόμα τον ψάχνω και μάλλον στα λάθος μέρη!-. Αθεράπευτα ρομαντική και λάτρης των λέξεων. Αν θες σε αγαπήσω, φρόντισε να είσαι αντίθετος από μένα. Αν όχι, καλή καρδία!

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top