728x90 AdSpace

Latest Articles

25 Ιαν 2016

Τι τραβάμε κι εμείς οι αγορομάνες! - Ράινα Μελισσηνού - 25 Ιαν 2016


Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις μαμάδες στις σχολικές συγκεντρώσεις, θα διακρίνει μια διαφορετική συμπεριφορά όσων μεγαλώνουν αγόρια σε σχέση μʾ αυτές που έχουν κορίτσια. Θα δυσκολευτεί φυσικά με τις μαμάδες που παίζουν μπάλα και στις δύο ομάδες.

Η κατεξοχήν αγορομάνα έχει συνήθως ένα λουκ πιο σπορ. Φοράει συχνά φόρμες κι αθλητικά παπούτσια γιατί ένας απλός περίπατος με τα παιδιά της μπορεί να έχει τις απαιτήσεις ενός μεγάλου σαφάρι.

Η αγορομάνα όχι μόνο γνωρίζει τι είναι το οφσάιντ, αλλά ξέρει από πρώτο χέρι όλα τʾ αποτελέσματα των αγώνων που παρακολουθεί το βλαστάρι της. Μπορεί να σου αναλύσει τα παρασκήνια των μεταγραφών κι έχει φυσικά άποψη για τους προπονητές και τη διαιτησία. Κι αυτά είναι μόνο τα θεωρητικά.

Κάθε μητέρα αγοριού, που σέβεται τον εαυτό της και το παιδί της βεβαίως-βεβαίως, ξέρει νʾ αποκρούει ένα πέναλτι, έχει κάνει αναρρίχηση σε βράχο και παινεύεται για το μακροβούτι που κατάφερε κι ας της κόπηκε η ανάσα... μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι μπορεί.

Κάθε αγορομάνα γνωρίζει πως οφείλει κάποια στιγμή να συμφιλιωθεί εν μέρει με τις δύο άσχημες συνήθειες των αγοριών: τη βρωμιά και την ακαταστασία. Έχει βάλει ήδη πολύ νερό στο κρασί της κι έχει, πλέον, αποδεχτεί πως το παιδί της δεν θα ʾναι ποτέ απόλυτα καθαρό και χτενισμένο όπως στις διαφημίσεις, και πως στο παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να περπατάει στις μύτες και με προσοχή για να μην πατήσει καμία νάρκη/αυτοκινητάκι.

Η μητέρα που μεγαλώνει αγόρια πρέπει να έχει ένα πτυχίο σεφ, το ψυγείο γεμάτο κι ατέλειωτη διάθεση για μαγείρεμα. Δεν το μαθαίνεις από εμένα, αλλά τα αγόρια τρώνε πολύ κι όταν δεν τρώνε πεινούν εξίσου... πολύ!

Όσοι λένε πως στη γυναικεία τσάντα μπορείς να βρεις τα πάντα, δεν έχουν ποτέ δει την τσάντα που κουβαλάμε εμείς οι αγορομάνες. Από τραυμαπλάστ και ιώδια, μέχρι σογκοφρέτες, αυτοκινητάκια και το σπαθί του Νταρθ Βέιντερ είναι μόνο μερικά απʾ αυτά που μπορεί κάποιος να βρει ψάχνοντας.

Μια μητέρα που μεγαλώνει αγόρια στην εποχή μας, έχει νιώσει αρκετές φορές στη ζωή της ερασιτέχνης θηριοδαμαστής που καλείται να τιθασεύσει ένα λιοντάρι σʾ ένα δυάρι. Και στην κυριολεξία το έχει καταφέρει ουκ ολίγες φορές, χάρη στʾ απλά αυτά σύνεργα που κουβαλάει συνέχεια μαζί της.

Οι στιγμές απόλυτης ηρεμίας που μπορεί να ζήσει μια μητέρα αγοριού είναι συνήθως μόνο όταν αυτό κοιμάται. Όλες οι υπόλοιπες ώρες κρύβουν μικρές και μεγάλες εντάσεις.

Ακόμα κι ο χρόνος που επιτρέπεις σ’ ένα ζωηρό αγόρι να παρακολουθήσει μια ταινία δικής του επιλογής και θεωρείς ότι θα κάτσει ήσυχο, είναι γιʾ αυτόν η τέλεια στιγμή για να μιμηθεί τʾ ακροβατικό που είδε και για να δοκιμάσει αν μπορεί να πετάξει τα ποπ κορν από μακριά στο στόμα του.

Τʾ αγόρια, πριν κοιμηθούν, χοροπηδάνε στο κρεβάτι τους, μέχρι την τελευταία στιγμή που θα καταφέρεις να τʾ ακινητοποιήσεις για να τους διαβάσεις ένα παραμύθι. Ακόμα κι αυτό όμως για να του αρέσει θα πρέπει να περιλαμβάνει δράση, κυνηγητό, κακούς και πολλή ενέργεια.

Σʾ αντίθεση με τις κοριτσομάνες που διαβάζουν ακόμα στις μικρές τους ιστορίες με πριγκίπισσες, εμείς οι αγορομάνες έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει πως η ζωή μας δε θα μοιάζει με παραμύθι, αλλά με μια συναρπαστική περιπέτεια.


Επιπλέον έχουμε καταλάβει πως ο μοναδικός πρίγκιπας για τον οποίο άξιζε να περιμένουμε είναι ο γιος μας, και γιʾ αυτόν είμαστε διατεθειμένες να κάνουμε τα πάντα.


Ράινα Μελισσηνού

Όταν ήμουν μικρή έγραφα σε χαρτοπετσέτες, αλλά κανείς δεν με διάβαζε. Αργότερα ανακάλυψα πιο αποτελεσματικούς τρόπους και περιπλανήθηκα από περιοδικά, σε εφημερίδες και διαφημιστικές καταχωρήσεις. Έχω γράψει από σενάριο για ταινία μέχρι και διαφήμιση για σκυρόδεμα. Τα τελευταία χρόνια με συναρπάζει το blogging κι εδώ υπόσχομαι να γράφω απλά για την πολυπλοκότητα της ζωής. Έτσι όπως τη ζω καθημερινά μέσα από τα μάτια των παιδιών μου.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top