728x90 AdSpace

Latest Articles

28 Φεβ 2016

Human trafficking: Μη φοβάσαι, μίλα! - ΕΥΗ ΔΙΚΑΙΟΥ - 28 Φεβ 2016


Έχουμε ακούσει για πάσης φύσεως εγκλήματα. Φόνους, κακοποιήσεις, χρήση παράνομων ουσιών και συνειδητοποιώ πως πλέον σπάνια εκπλησσόμαστε στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης. Ίσως φταίει το ότι έγινε έτσι ο κόσμος που με τα χρόνια και τους καιρούς το ένταξε στην καθημερινότητά μας και το πέρασε στο κεφάλι μας ως κάτι φυσιολογικό. Ίσως πάλι να μη μας νοιάζει.

Υπάρχουν, όμως, μερικά εγκλήματα που δεν τα μαθαίνουμε ποτέ. Όχι μόνο γιατί δε μας ενδιαφέρει, αλλά γιατί έχουν την τέλεια «βιτρίνα». Γιατί έχουν την τέλεια κάλυψη και προστασία από παντού, εκτός και εντός συστήματος. Δε συμβαίνει πάντα, αλλά σίγουρα περισσότερες φορές από αυτές που βλέπουμε.

Σε κάποια συζήτηση , ή σε κάποια είδηση θα έχετε ακούσει για τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα ή αλλιώς ανθρώπινο εμπόριο, που το τελευταίο καιρό όλο και αυξάνεται. Θα έχετε ακούσει πως έχει να κάνει κυρίως με γυναίκες και παιδιά και κατά ένα μεγάλο ποσοστό ανήλικα.

Μη μου πείτε πως εκπλαγήκατε γιατί δε θα σας πιστέψω. Εκπλήσσεται αυτός που δε γνωρίζει, όχι αυτός που αδιαφορεί. 

Το αθόρυβο κι αθέατο σύγχρονο ανθρώπινο εμπόριο ολοένα και αυξάνεται με κύρια θύματα γυναίκες και παιδιά. Το φαινόμενο γνωρίζει μεγάλη έξαρση τα τελευταία έξι χρόνια και έμμεσα υπεύθυνη για όλο αυτό η οικονομική και πολιτική κρίση στα περισσότερα σημεία του πλανήτη τουλάχιστον. Ετήσια κέρδη της «βιομηχανίας σαρκός» 25 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

Με τις τελευταίες στατιστικές του 2015 εκτιμάται πως τουλάχιστον 25 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο σύγχρονο δουλεμπόριο. 1,39 εκατομμύρια είναι τα θύματα του εμπορίου σεξουαλικής εκμετάλλευσης παγκοσμίως ,ενώ πάνω από το 25% των θυμάτων διακινούνται σχεδόν ελεύθερα. Το ποσοστό που καταφέρει να ξεφύγει από αυτό, είναι ελάχιστό, έως μηδαμινό και ελάχιστοι αυτοί που τιμωρούνται.

Η Ελλάδα των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών, λοιπόν, είναι σημείο όχι μόνο διακίνησης, αλλά και προορισμού, συνεπώς και τράνζιτ. Άλλωστε δεν υπάρχει καμία χώρα στο κόσμο που να μην την επηρεάζει αυτό το φαινόμενο. Ακόμη και η πιο μικρή θ᾽ ανήκει σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες , όπως πολύ σωστά δήλωσε και ο Σάιμον Μπούτσερ στη βρετανική ΜΚΟ.

Ας τα πάρουμε, όμως, απ᾽ την αρχή τα πράγματα.
Ο όρος «trafficking» αρχικά είναι ένας αγγλόφωνος όρος που έχει καθιερωθεί κυρίως εντός της Ευρώπης για να υποδηλώσει το κοινωνικό φαινόμενο της διεθνής σωματεμπορίας. Ουσιαστικά δηλώνει την παράνομη πολλές φορές μετακίνηση ατόμων και κυρίως παιδιών και γυναικών, από χώρα σε χώρα.

Ο τρόπος προσέγγισης είναι απλός και λίγο-πολύ γνωστός σε όλους. Μια υπόσχεση για καλύτερη δουλειά, ένας καλός γάμος, μια καλύτερη ζωή και το θύμα είναι έτοιμο. Η κατάληξη; Ο οίκος ανοχής. Χωρίς επίσημα χαρτιά, με άγνοια του τόπου αλλά και της γλώσσας, αυτά τα κορίτσια είναι οι «αφανείς πεσόντες» της σύγχρονης και «εξελιγμένης» κοινωνίας μας.

Ο ΟΗΕ αναφέρει πως στην Ε.Ε έχουμε τουλάχιστον 270.00. θύματα εκ των οποίων 13.000 «εργάζονται» στην Ελλάδα. Μόνο στην Αθήνα έχουμε 525 περίπου οίκους ανοχής και νόμιμοι είναι τουλάχιστον οι 10. Τα θύματα του trafficking εκδίδονται με διάφορους τρόπους. Είτε μέσω αγγελιών, είτε μέσω διαδικτύου, είτε κατόπιν συνάντησης.

Το «μεροκάματο» της εκάστοτε κοπέλας υπολογίζεται στα 20 ευρώ και  για να βγει περνάνε από πάνω της τουλάχιστον οχτώ με εννιά άντρες.

Κάποτε είχα ακούσει  από κάποιον να λέει πως η πιο μεγάλη μπίζνα σε αυτή τη χώρα είναι οι γυναίκες κι αυτό που έχουν ανάμεσα στα πόδια τους. Το πόσο δίκιο είχε φαίνεται από της έρευνες της ΕΛ.Α.Σ, που υπολογίζουν 600 εκατομμύρια ευρώ τον ετήσιο τζίρο από το trafficking.

Από την ημέρα που ο Παπανδρέου ανακοίνωσε την οικονομική μας κρίση, το «επάγγελμα» αυτό ανέβηκε τρομαχτικά πολύ. Ωστόσο στην Ελλάδα επειδή νιώθουμε άβολα να το συζητάμε και να το καταπολεμήσουμε, προτιμούμε να μην το κοιτάμε καν.  

Το άσχημο και το ντροπιαστικό είναι πως υπάρχουν άντρες όχι μόνο εδώ, αλλά παντού στον κόσμο που εξαιτίας μιας «όρεξης», το στηρίζουν. Βλέπουν την κοπέλα μπροστά τους και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να σκεφτούν πώς σκατά έφτασε εκεί 19 χρονών. Αν της συμβαίνει κάτι.   

Δεν τα βάζω ούτε με το συγκεκριμένο επάγγελμα, ούτε καθαρά με το αντρικό φύλλο. Έχετε ανάγκες; Χίλιες φορές να πάτε σε αυτή που θέλει να το κάνει. Κι ειλικρινά μπορείτε να τις ξεχωρίσετε.

Ακόμη κι αν πέσετε τυχαία πάνω σε μια τέτοια περίπτωση, μην της γυρίσετε τη πλάτη. Βοηθήστε τη. Καταγγείλετε αμέσως την πράξη στην υπεύθυνη αρχή. Τόλμησέ το και βοήθα κι εσύ. Μπες στη διαδικασία να σκεφτείς πως το κορίτσι που είδες να το σέρνουν στο δρόμο, ή η πιτσιρίκα που είδες προκλητικά ντυμένη στην Πειραιώς, θα μπορούσε να ήταν κόρη κάποιου φίλου σου ή ακόμη και παιδί σου.

Μίλα για οτιδήποτε δεις γιατί σήμερα είναι εκείνη αλλά με τη βοήθεια όλων μας, αύριο δε θα υπάρξει άλλη.


Θυμήσου πως στα δικά σου μάτια μπορεί να είναι ένα κομμάτι κρέας, στα δικά της όμως, είσαι εκείνη η ελπίδα που πεθαίνει πάντα τελευταία.



ΕΥΗ ΔΙΚΑΙΟΥ

Σπουδάζω στο τμήμα μουσικών σπουδών Ιονίου πανεπιστημίου. Ζω για τη μουσική ,μέσα απ' τη μουσική. Είμαι τελείως αυθόρμητη και με μια υπερβολική δόση τρέλας. Στην παρέα μου διαθέτω το τίτλο της «μαμάς» και δικαιολογημένα, αφού είμαι σε μεγάλο βαθμό υπερπροστατευτική με αυτούς που αγαπάω. Είμαι λάτρης του χιούμορ και το υποστηρίζω όπου βρεθώ. Είμαι ερωτευμένη με τη ζωή και πιστεύω πως ωραίο είναι το να υπάρχεις, αλλά το να ζεις έχει τη δική του μαγεία.

Website: iLov.gr

  • Facebook Comments
Scroll to Top